maanantai 6. huhtikuuta 2015

Karitsaa ja viiniä pöytään, pääsiäinen jatkuu!

Kyllähän pääsiäisenä pitää saada lammasta pöytään. Muodossa tahi toisessa. Olen varmaan aikaisemminkin kertonut, että lapsuuden kodissani ei lammasta tai karitsaa syöty. Se johtui varmastikin isän metsästysharrastuksesta, joka toi kodin ruokapöytään riistaa, niin arkena kuin juhlapyhinäkin. Vasta aikuisiällä olen löytänyt tämän perinteisen pääsiäisherkun ja se on nähty myös mökkigrillissä. Ainakin sesonkiaikojen ulkopuolella on usein tarjolla vain uusi-seelantilaista karitsaa, mutta näin pääsiäisen alla sain Stockmannin Herkusta kotimaista karitsan jauhelihaa. Se oli jopa tarjouksessa! Siispä päätin tehdä siitä mureketta. Kreikkalaisella twistillä.


Lammasmureke
Maku 2/2015
6 annosta

Mureketaikina
1 prk (200 g) kermaviiliä
½ dl maalaisleipää raastettuna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
700 g karitsan jauhelihaa
1 muna
½ dl tuoretta timjamia silputtuna
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Täyte
1 prk (120 g) oliiveja puolitettuna
200 g fetaa kuutioituna

Olin unohtanut kauppalistalta kermaviilin. No, onneksi jääkaapissa pyöri parisen viikkoa sitten avattu turkkilainen jogurtti, se sai korvata kermaviilin. Ja onnistui siinä. Ja vallan mainiosti tilalle sopisi myös ranskankerma, smetana jne.


Sekoita kermaviili (tai jogurtti) ja leipäraaste (edellisen postauksen pataleivästä). Kuullota sipulit pannulla voissa.


Lisää kaikki murekeainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. 


Taputtele mureketaikina kevyesti öljytylle leivinpaperille suorakaiteen muotoiseksi levyksi. 


Levitä levylle oliivit ja feta. 


Kääri rullalle kääretortun tapaan. Leivinpaperilla voi avittaa rullausta.


Käännä pötkylää niin, että saumakohta jää alapuolelle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes mureke on kypsä.


Omassa uunissani aikaa meni vartti enemmän, halusin murekkeeseen selkeästi paistuneen rapean pinnan. Viipaloi mureke ja tarjoa kukkakaalimuusin kanssa.


Kukkakaalimuusi
Maku 2/2015
6 annosta

2 keskikokoista (á noin 500 g) kukkakaalia
2 dl kasvislientä
100 g voita sulatettuna
2 dl juustoraastetta
½ tl suolaa
1/4 tl valkopippuria


Pilko kukkakaalit kukinnoiksi.


Keitä kukkakaaleja kasvisliemessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Valuta (jos on, mitä valuttaa, minulla ei ollut)  kukkakaalin kukinnot siivilässä, laita takaisin kattilaan ja soseuta.


Lisää voi, juustoraaste ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Jos muusi vaikuttaa löysältä, lisää juustoraastetta. Minulla pyöri jääkaapissa suppilovahveroita, paistelin ne tänne sekaan lisättäväksi ja ne sopivatkin oikein hyvin! Juustoraasteen otin pakkasesta, olin jonkun juustoköntin lopun raastanut ja pakastanut. Joskus. Nyt tuli testattua, että raasteen pystyi hyödyntämään tässä vallan mainiosti.

Alkuun ihmettelin, että miten ihmeessä keitän kaksi kukkakaalia kypsäksi vain 2 desissä lientä, mutta kyse olikin enemmän höyryttämisestä, kuin keittämisestä. Joten älä ole huolissasi nesteen pienestä määrästä. Itse hoidin soseuttamisen perinteisellä muusisurvimella, mutta sen voi tehdä myös sauvasekoittimella, jos haluaa lopputuloksesta erityisen sileää. Itse tykkään vähän rouheammasta meiningistä.


Ja tämä ruoka. Tämä oli niin hyvää, että oli melkein tippa silmässä. Oikeasti. Tiedän itseni lisäksi vain nuorimman tyttäreni, joka saattaa kyynelehtiä hyvän ruuan äärellä :)



Viikonlopun viinit

Pääsiäisen viinini olivat punaisia. Eikä niitä ole mitenkään päääsiäiseen sidottu. Ensimmäinen on vanha tuttu ja toinen hieman ennakkoluulojen vallitessa hankittu uutuus.


Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2013 (11,95 €) on täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, tummakirsikkainen, mausteinen, tamminen ja lämmin punaviini Argentiinasta. Minun makuuni aivan huippu! Ja mihin hintaan! Ei huonona pidä Viini -lehtikään, vaan antaa neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen) ja kehuu hintaa edulliseksi. Ruokasuosituksena grillatut liharuuat ja täsmäreseptinä karitsan paahtopaisti.


Rakastan itävaltalaisia valkoviinejä. Kaikki punaviinikokeiluni siltä suunnalta ovat olleet kammotuksia. Vaan eipä ole enää! Loos Blaufränkisch 2013 (9,97 €), keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen, kevyen mausteinen ja vivahteikas viini kyllä vakuutti minut siitä, että Itävallassa osataan punaviininkin valmistus. Viini -lehti oli antanut myös tälle neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen), kehui vielä luonteikkaaksi ja edulliseksi. Ruokasuosituksena riistalihat ja täsmäreseptinä hirvipata. Minulla ei ollut pöydässä hirveä, vaan nautin tämän karitsamurekkeen kaverina.

Tähän päättyi pääsiäinen omalta osaltani. Mahdollisia yllätysvieraita varten varatut karitsan paahtopaistipallerot odottavat pakastimessa aikaa parempaa. Seuraava viikonloppu mennäänkin sitten Intia-teemalla! On minun vuoroni kokata Viinisiskoille ja samalla vietämme Viinipäiväntasausta. Ellet moisesta ole koskaan kuullut, niin vilkaisehan tänne, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti