keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Talkooruokaa ja talkoot


Tämän kesän mökkihommat aloitettiin huussitalkoilla. Ja kuten kuvasta näkyy, suunnittelueväät olivat kohdillaan :) Avukseni sain siskon perheen ja äidin. Tätä on odotettu, enää ei meidän tontilla kuseskella nurkkiin! Tai onhan meillä toki huussi ollut, mutta kirjaimellisesti niin pihan perällä, tontin perimmäisessä nurkassa, että kukaan ei sinne enää pimeän tullen ole uskaltanut mennä. Ja onhan totta myös se, että jätehuollon vaatimukset 1960-luvun lopussa olivat hivenen erilaiset mitä nyt. Tai siis niitä vaatimuksia ei juurikaan ollut!

Mutta aloitetaanpa talkooruuasta! Koska en osaa huussia rakentaa, niin ainakin osaan tehdä ruokaa, joten halusin panostaa siihen puoleen huolella.

Sattumalta löysin oikein kivan uuden ruokablogin, Patalinnun. Ja sieltä lounaaksi sopivan piirakan.


Vuohenjuusto-parsakaalipiirakka

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
½ dl vettä

Täyte
300 g parsakaalia
muutamat kirsikkatomaatit halkaistuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
50 g parmesaaniraastetta 
(kuvistakin taidat huomata, että taisin hulauttaa piirakkaan koko pussillisen..)
1 tanko vuohenjuustoa siivutettuna
n 1 dl cashewpähkinöitä
1 purkki kermaviiliä
2 kananmunaa
rouhaisu mustapippuria
ripaus chilijauhetta

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet. Lisää pehmennyt voi ja lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi.






Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.








Keitä tai höyrytä parsakaalin nuppuja nelisen minuuttia. Ja tee seuraavaksi täytteen kermaviilikastike.





Sekoita kermaviilin joukkoon kananmunat ja valkosipulimurska sekä lähes kaikki parmesaaniraasteesta. Jätä osa ripoteltavaksi piirakan päälle.












Mausta mustapippurilla ja ripauksella chiliä (chilin voi hyvin jättää pois, jos haluaa).



Levitä esipaistetun pohjan päälle parsakaalit, vuohenjuustoviipaleet, puolitetut tomaatit. Kaada kermaviiliseos päälle ja ripottele loput parmesaanista piirakan päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.







Paahda cashewpähkinöitä kuumalla pannulla........







.......ja ripottele vähän väriä saaneet pähkinät valmiin piirakan päälle.








Piirakalle kaveriksi voit tehdä salaatin tai jättää tekemättä, hyvin tämä hupeni ilman salaattiakin :)

Tämä oli siis lounasruoka, illaksi olin varannut vähän tuhdimmat eväät.......


Karitsan kyljyksiä. Laitoin kyljykset jo kotona hyvissä ajoin maustumaan. Tähän on vähän vaikeaa laittaa yksiselitteistä reseptiä, koska huiskin sekaan vähän mitä nyt sattui olemaan.







No, sattui olemaan yrttejä. Timjamia, lehtipersiljaa sekä jämät basilikasta ja rosmariinista.












Kaikki vaan silpuksi. Silppuaminen on helppoa, kun puristat kaikki yrtit tiukaksi mytyksi ja sitten vaan pilkot veitsellä. Ei niistä niin tasakokoisia tarvitse tulla!











Lisäksi valkosipulia silputtuna. Melko reilusti. Ja oliiviöljyä. Sopivasti. Siinä nämä mitat!









Marinadiainekset sitten vaan sekaisin kulhossa ja valmis mausteliemi kaadetaan kevyesti pippuroitujen ja suolattujen kyljysten sekaan, Ikean muovipussiin. Tämä on tärkeä kohta! Ikean muovipussit tai pakastepusseja ne kai ovat virallisesti, ovat äärettömän hyviä! Ja reilun kokoisia sekä sopivia juuri tähän(kin) tarkoitukseen. Suurin on vetoisuudeltaan peräti 6 litrainen. Muovipussissa kyljyksiä on helppo puristella, huljutella ja käännellä, jotta marinadi levittyy mahdollisimman tasaisesti lihoihin.



Maustuneet kyljykset otetaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.


Sitten vaan Muurikka pöhisemään ja lihat pannulle. Sekä mahdolliset lisukkeet.


Kesäkurpitsaviipaleita, halloumijuustoa ja herkkusieniä tässä tapauksessa.


Yksinkertainen vihreä salaatti lisukkeeksi sekä itse tehtyä pataleipää. Ja totuuden nimissä on myönnettävä, että nuorisolle paistoin uunissa kilon pussillisen pakasteranskalaisia! Ruoka katosi parempiin suihin vauhdilla ja niin täyteen tulimme, että muurinpohjaletut jäivät siltä illalta paistamatta.

Se ruuasta. Sitten päivän talkooteemaan. Kuten alussa kerroin, mökkihuussi kaipasi kipeästi päivittämistä tähän päivään. Hommaa oli vaan siirretty ja siirretty kesästä toiseen, enkä saanut mitään aikaan. Sitten syksyllä kävikin niin, että sain Biolanin kompostikäymälän lahjaksi! Eli puolet asiasta hoitui ikään kuin hoitamatta. Ja nyt alkuvuodesta sain lopulta tilattua rakennuksenkin sen ympärille, joten enää ei puuttunut kuin porukka sitä kokoamaan. Siispä talkoot!


Aikamoinen ongelma (minulle) tuli siitä, että minkäväriseksi huussi maalataan. Haaveilen myös mökin uudelleen maalauksesta, joten värivalinta on siinä mielessä tärkeä. Pidän BeachHouse -henkisestä harmaasta sävytyksestä ja luulinkin sen löytäneeni. Tikkurilan värilastut ovat hyvä apuväline sopivien väriyhdistelmien löytämiseen, mutta onhan siitä pikku lappusesta silti hankala hahmottaa, miltä se väri suurena pintana oikeasti näyttää. Nyt huussini näyttää muumitalolta tai lonkerotölkiltä....... Eli ei harmaalta! Mutta ainakin nyt väri yhdistää tämän jutun ensimmäisen ja viimeisen kuvan. Hah!

Ovi ja portaat vielä maalausta vailla. Sekä katto kesken :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti