lauantai 4. huhtikuuta 2015

Pitkäperjantain puuhat pääsiäiskaupungissa


Viikonloppu alkaa tuoreilla kukilla. Oli sitten pääsiäinen tai ei. Suosikkikukkakauppani tällä hetkellä täällä kotikaupungissani on Hortensia, josta nämäkin kukat hain. Selkeästi olin tällä kerralla oranssiin kallellani....




Kukkia ei aina tarvitse laittaa perinteiseen maljakkoon. Usein pidän kuvassa näkyviä kolmea vanhaa pulloa keittiön pöydällä niin, että jokaisessa on vain yksi kukka ja muutama heinä. Niin myös nyt. Kukkakimppu taasen päätyi kirpparilta löytyneeseen pokaaliin, joka on maidontuottajien laatupalkinto vuodelta 1947. Sopii hyvin tämmöisen maalaistalon tyttären kotiin :)



Yrtit ovat tärkeässä roolissa monessakin ruuassa, mutta talvella ne ovat usein ihan surkeita rääpäleitä. Onneksi kevät korjaa tilanteen, mutta silti sanoisin, että vaikkapa Prisman normivalikoimassa olevat jäävät kirkkaasti varjoon, kun vierelle iskee tämän Kukkatalo Pirilästä hankitun jättibasilikan. Ihan hillitön! Eli ruokaostoksilla kannattaa käydä myös kukkakaupassa :)

Olen aina pitänyt pääsiäisestä, se ollut minulle ilon, valon ja kevään juhla. Usein järjestin kolmen sukupolven ruokabileitä nimenomaan pääsiäisenä, joista viimeisin on kahden vuoden takaa ja siitä voit lukea täältä, klik. Paljon on elämässä muuttunut sen pääsiäisen jälkeen ja vietän nyt jo toista pääsiäistä pääasiassa itsekseni. Vuosi sitten kokkailin karitsan paahtopaisteja, voit kurkata ohjeen siitä täältä, klik.

Työmatkoilla junassa olen kuitenkin jo varmaan kahden viikon ajan syventynyt tutkimaan reseptejä ja kirjoittamaan ostoslistoja. Glorian Ruoka&Viini, Maku, Viini, Koti&Keittiö. Miten maailmassa voikin olla niin paljon ihania ohjeita, mutta enhän voi kaikkea itselleni kokata? Sain sentään pitkäperjantaiksi houkuteltua seurakseni kaverini, joka pääsi myös itse valitsemaan pääruuan pääruoka-aineen ja annetuista vaihtoehdoista liha tai kala, valinta oli kala.


Tunsin itseni harvinaisen fiksuksi, kun tein pääruoka-aineiden hankinnat jo tiistaina Stockmannin Herkusta. Sain juuri niitä aineksia, mitä halusin ja sain ne jonottamatta. Ostoslistalla oli kuhaa, lohta sekä karitsaa kahdessa eri muodossa, paahtopaisteina ja jauhelihana.


Paloittelin ja esivalmistelin ainekset suunniteltujen ruokalajien mukaisesti, pussitin ja pakastin. Lehtikaali on myös kätevä pakastettava. Huuhtele ja kuivaa lehdet, irrota paksu lehtiruoti ja revi lehdet sopivan kokoisiksi palasiksi. Sitten vaan pakkaseen, niin sieltä on näppärä ottaa kourallinen kerrallaan käyttöön, vaikkapa munakkaaseen.

Pitkäperjantain menu

Lempeä valkosipulikeitto
Kuha Gremolata, parsaa ja itsetehtyä pastaa
Nutella-juustokakkumaljat


Lempeä valkosipulikeitto
Glorian Ruoka&Viini 3/2015
4 annosta

4 kokonaista tai 8 solovalkosipulia
3 isoa jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
2 salottisipulia
1 purjo
2 rkl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi (ohjeen mukaan)
2 annosta (ns. lyhyttä) espressoa
2 dl kuohukermaa


Kääri kokonaiset valkosipulit folioon ja paahda 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.


Kuori ja paloittele salottisipulit ja perunat. Huuhtele ja paloittele purjo. 


Kuullota sipulia ja purjoa oliiviöljyssä kattilassa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 


Lisää perunat ja valkoviini ja keitä 5 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja hauduta 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto.


Ota valkosipulit uunista ja avaa folio. Anna jäähtyä ja purista sipuleista paahtunut sisus keiton joukkoon. Soseuta keitto tasaiseksi ja mausta.

Päätin jättää kahvi-kermalisukkeen tekemättä, mutta jos sen päädyt tekemään, niin vaahdota kerma kevyesti ja sekoita jäähtynyt kahvi sekaan. Minä korvasin tämän nokareella turkkilaista jogurttia, jonka koristelin pataleipäkrutongeilla.


Keitto oli hyvää, mutta jollain tavoin vähän "raskas". En kyllä tiedä, mistä se johtui. Ehkä nestettä olisi pitänyt lisätä enemmän eli tarkkaile rakennetta, älä kuitenkaan heti lisää kaikkea ohjeen nestettä, vaan lisää tarpeen mukaan ja jopa enemmän, mitä neuvotaan.


Kuha Gremolata
Glorian Ruoka&Viini 3/2015
4 annosta

600 g nahatonta kuhafileetä
2 rkl voita
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä


Gremolata
2 ruukkua lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
½ (luomu)sitruuna



Aloita gremolatasta. Hienonna persilja ja valkosipuli, raasta sitruunankuori. Purista sitruunanmehu. Laita kaikki mortteliin ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Aika uskomatonta, miten pieneksi menee kuitenkin kaksi ruukullista lehtipersiljaa......


Leikkaa kuhafileet annospaloiksi ja paista kuumassa pannussa voissa pari minuuttia molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi gremolata paistetun kalan pinnalle.

Stockmannin Herkulla oli tarjolla Oulujärven kuhaa. Aivan järjettömän kokoisia fileitä! Yksi filee riitti kahden hengen annokseen.

Kuhan kaveriksi minun piti alunperin hakea Vaelsan puodista pinaatti-ricottatäytteisiä ravioleja, mutta harmikseni puoti ei ollut silloin auki, kun siitä vauhdilla ohi viiletin. Siispä ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä pasta itse.





Ohjeen tähän löydät Viinisiskojen kesäretkeltä, klik. Helppoa kuin heinänteko, sanoisi yksi "siskoista".


Pasta Primavera
Glorian Ruoka&Viini 3/2015
4 annosta

nippu vihreää parsaa
2 kevätsipulinvartta
½ dl oliiviöljyä
½ (luomu)sitruunan mehu
½ ruukku basilikaa
3 dl baby-pinaattia
1-2 tl suolaa
1/4 til mustapippuria myllystä
½ tl sokeria

Lisäksi
200 g pastaa
parmesaanijuustoa raasteena tai lastuina

Pinaatin vaihdoin lehtikaaliin, muuten menin ohjeen mukaan. Huuhtele parsat ja leikkaa puumainen osa tyvestä pois.


Kuori ja paloittele parsa kolmeen osaan. Hienonna kevätsipulit ja pilko lehtikaali. 


Paista parsoja kuumassa paistinpannussa öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää kevätsipulit ja lehtikaali. Jatka paistamista muutama minuutti. Lisää sitruunamehu, basilika ja mausteet pannulle ja pyöräytä nopeasti sekaisin.

Tässä samallahan olet toisella kädellä keittänyt pastan, joka nyt valutetaan ja sekoitetaan yhteen kasviksien kanssa. Koristellaan parmesanlastuilla ja tarjotaan kuhan lisukkeena.


Tämä onnistui hyvin! Olin todella tyytyväinen annoksen makuun ja ulkonäköön. Sain kuhan pintaan juuri oikeanlaisen rapsakkuuden ja sekä gremolatan että pastan sitruunaisuus olivat onnistuneet. Tästä annoksesta tuli keväinen olo!


Nutella-juustokakkumaljat
Koti&Keittiö 4/2015
6 annosta

12 suklaatäytteistä Domino-keksiä

Nutellamousse
3 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
2 dl pähkinäsuklaalevitettä


Murenna keksit, tavalla tai toisella. Jaa murut annosmaljojen pohjalle. 


Vaahdota/sekoita juusto ja pähkinäsuklaalevite keskenään. Nostele varovasti  2/3 kermavaahdosta lusikallinen kerrallaan seokseen. Jaa seos annosmaljoihin keksimurujen päälle ja koristele lopulla kermavaahdolla. Ja vaikkapa suklaarouheella tai keksimuruilla, kuten minä. Tämä jälkiruoka oli sanalla sanoen pökerryttävän hyvä. Ja todella helppo tehdä! Nämä ainekset on helppo pitää aina saatavilla. Ellei sitten sorru jollain tekosyyllä syömään niitä ennen aikojaan..........



Ja pataleipä, se kuului tähänkin ateriaan tiiviisti. Jälleen kerran vähän eri tavalla maustettuna, mutta perustaikina tuttu ja turvallinen. Ensimmäisen kerran lisäsin pinnalle kurpitsansiemeniä. Toimii!




Vielä pari kuva kattauksesta ja keittiöstä. Fiiliksistä. Niitä on mukava ainakin yrittää välittää tätä kautta muillekin......




Illan päätteeksi lähdimme vielä ulos. Vihreä talo on paikallinen kulttuurin monitoimitalo ja pitkäperjantain ohjelmassa oli Mirel Wagnerin keikka. En koskaan ikipäivänä ollut hänestä kuullut ja päätin lähteä mukaan niinkin avoimin mielin, että en tehnyt mitään ennakkotutkimusta siitä, minkätyyppistä musiikkia olisi tiedossa.


Talo oli tupaten täynnä, ilmeisesti yleisöennätys! Tämä vauvana Etiopiasta adoptoitu nuori suomalainen laulaja/lauluntekijä on noteerattu jo kansainvälisestikin ja  hänet on juuri palkittu Nordic Music Prize -palkinnolla vuoden 2014  parhaasta pohjoismaisesta albumista. Hypnoottista tulkintaa, raskaita, synkkiä sanoituksia. Ei ihan minun juttuni, mutta oli mukavaa kuitenkin olla tunnelmassa mukana! Avoimin mielin kannattaa aina lähteä, muuten ei koskaan koe mitään. Piste.

Tässä linkki musiikkiin, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti