torstai 7. joulukuuta 2017

Parempaa italianpataa

Italianpata on sana, josta tulee välittömästi mieleen 80-luku. Vuodet nuorena parikymppisenä aikuisena ja pikkurouvana, joka ei juurikaan kokkailusta ollut kiinnostunut. Miksipä olisi ollutkaan, kun maailma oli täynnä niin valtavan näppäriä puolivalmisteita tai eineksiä. Kuten italianpataa. Vuodet kuluivat ja reilut kolmekymppisenä elämääni astellut suuri rakkaus sai minut innostumaan kokkailusta, avasi minulle aivan uuden maailman, haastoi oppimaan ja tekemään. Sittemmin rakkaus meni menojaan, mutta kokkailu jäi. Kiitos hänelle siitä!

Siispä italianpataa. Nyt tosin aivan eri sfääreissä olevaa pataa. Luomukaritsaa, tuoreita yrttejä. Pastaa en kuitenkaan tehnyt itse...... Vaikka eihän sekään mahdoton ajatus olisi!


Parempi italianpata
Glorian Ruoka & Viini 8/2017
4 annosta

400 g jauhelihaa
2 sipulia silputtuna
150 g lehtikaalta suikaloituna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 dl punaviiniä
5 dl lihalientä fondista (5 dl vettä +1½ rkl fondia)
2 dl orzo-pastaa tai muuta minipastaa
1½ dl mustia oliiveja
1 rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia

Lisäksi
1 prk (250 g) ricottajuustoa


Ruskista jauheliha. Lisää sipulisilppu, suikaloitu lehtikaali ja tomaattipyree jauhelihan joukkoon ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.


Lisää punaviini ja kiehauta seos. Lisää lihaliemi, pasta ja oliivit. Nypi joukkoon rosmariinin lehdet ja kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.


Tarjoa pata ricottajuuston kera.


Minulla oli karitsan jauhelihaa Pihlajasaaren Lammastilalta, Hyvinkään REKOn kautta hankittua. Alkuperäinen ohje suositteli tähän naudanlihaa. Lehtokummun tilan lehtikaali oli REKOsta myös. Lehtikaalin voit pakastaa, revit vaan lehdet valmiiksi, niin silloin on helppoa ottaa pussista kourallinen jäistä kaalisilppua vaikka munakasta varten. Silppu pannulle hetkeksi ja sitten munakasseos päälle. Helppoa ja herkullista.

Oliiveja ei muistikuvasta huolimatta kotona ollutkaan, mutta ajattelin, että voin aivan hyvin lisätä ne pataan myöhemminkin. Ellen nyt syö tätä pataa ennen sitä! Maku on mitä herkullisin, ehkä lehtikaalta vähempikin määrä riittäisi...... Tai ehkä sitä voisi silputa hieman pienemmäksi. Helppo, nopea arkiruoka, suosittelen kokeilemaan.


En tietenkään olisi viiniä näin keskellä viikkoa avannut, mutta resepti niin vaati..... Ruokaan olisi kyllä välttänyt vähän vaatimattomampikin viini, mutta nyt sitten sinne päätyi australialaisen Hewitsonin Baby Bush 2014 (14,99 €), mehevä ja hilloinen 100% Mourvèdre Barossa Valley'n alueelta. Täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpalohilloinen. vaniljainen ja lakritsinen. Viini -lehti antaa komeasti neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu myös laatuunsa nähden edulliseksi hankinnaksi. Eli pata ei nyt ollut ihan oikea paikka tälle, joten aivan siitä syystä sitä löytyi myös kokin lasista. Onhan huomenna kuitenkin perjantai.......



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti