keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Thaityylinen lihamureke

Sunnuntai on hyvä päivä kokkailuun. On arkea enemmän aikaa ja samalla valmistuu evästä tulevalle työviikollekin. Vähän viileää valkoviiniä lasiin ja Suomipoppi soimaan, ihan parasta pyhäpäivän viettoa!

K-Ruoka on K-sidonnaisissa kaupoissa jaettava ruokalehti. Yllättävän hyvä, sanoisin. Kannattaa poimia kauppareissulla matkaan mukaan. Sieltä tämäkin ohje on napattu.


Lihamureke thaimaalaisittain
K-Ruoka 6/2017
4-6 annosta

400 g naudan jauhelihaa
1 (60 g) porkkana
1 (60 g) juuripersilja
1 pieni kevätsipulin varsi silputtuna.
1 dl pankojauhoja
1 kananmuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl kalakastiketta
½ tl chilihiutaleita
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä paistamiseen

Päälle
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl limettimehua
2 rkl kalakastiketta

Lihana minulla oli 500 g suomalaista ylämaan karjaa Mantereen tilalta, Hyvinkään REKOn kautta hankittua. Kalakastiketta ei kaapissa ollut, sen voi hyvin korvata soijakastikkeella. Tämä hyvänä tietona myös kala-allergikoille! Juuripersiljaa en löytänyt mistään, mutta korvasin sen samannäköisellä palsternakalla. Tosin juuripersiljan maku on lähempänä juuriselleriä, mutta menköön nyt näin......


Monitoimikoneella vedin raasteeksi kuoritut porkkanan, palsternakan ja vähän reilumman palan inkivääriä. Pidän inkivääristä, joten vähän kuin valkosipuli, liioittelen aina sen kanssa! Sekoita kaikki murekemassan ainekset tasaiseksi seokseksi.


Parhaiten se käy käsin ja miellyttävämmin niin, kun käyttää ruuanlaittoon tarkoitettuja kertakäyttökäsineitä. Käsineet on hyvät  myös silloin, kun käsittelet värjääviä aineksia, kuten vaikkapa esimerkiksi punajuuria.



Muotoile massasta mieleisesi pötkylä ja paista pannulla öljyssä siihen molemmin puolin kaunis paistoväri. Nosta mureke sitten uunipellille ja paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Sekoita keskenään makea chilikastike, limettimehu ja kalakastike (tai siis nyt soijakastike). Valele osa seoksesta murekkeen päälle ja säästä loput tarjoiluun. Paista mureketta vielä vartti tai kunnes se on kypsää.


Ja vaikka mureke näyttää tässä lähinnä rouhealta ruisleivältä, niin se oli mehevä ja maukas! Soija ja inkivääri maistuvat mukavasti, joten tästä tulee ihan loistoeväs alkuviikkoon. Couscousin kanssa kenties ja valelulientä kastikkeeksi. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti