perjantai 22. syyskuuta 2017

Elokuisia mökkifiiliksiä


Elokuun viimeisenä viikonloppuna suuntasin sienestyksen ja hyvän ruuan merkeissä ystävien mökille Etelä-Savoon.


Ilma oli tälle kesälle hyvinkin tyypillinen eli epävakaa. Aurinkoa, sadetta, tuulta, kaikkea mahdollista. Tärkeiden sienestysvarusteiden lisäksi matkassa oli vaatetusta kaikkiin mahdollisiin odotettavissa oleviin keleihin.


Ensimmäisenä iltana saunomisen ja uimisen jälkeen vetäydyimme sisälle raclettegrillin äärelle. Taas sitä tuli oikein ääneen ihmeteltyä, että miksi se oma grilli tuppaa unohtumaan kaappiin, vaikka mikä onkaan hauskempaa yhteistä puuhastelua, kuin sulatella juustoja ja nauttia niitä itsensä ähkyksiin. Herkkuhetkestä jäi muistoksi jälkipolville vain juustoiset raclettepannut :) Happylobsterin edellisestä raclettesyöpöttelystä voit lukea täältä, klik.


Viikonlopun jälkiruokavastuu oli minulla ja niinpä racletten jälkeen (onneksi meillä on se erillinen jälkiruokavatsa!) nautiskelimme valkosuklaa-mustikkapiirakkaa, jonka ohjeen löydät täältä, klik.


Ystäväni on loistava kokki ja jo aamusta saimme nauttia ihanista herkuista. Uppomunat Benedictinen tapaan Mimosan kera oli loistava startti suureen sienestyspäivään!



Sateesta huolimatta sienionni suosi meitä. Rouskuja, kantarelleja, mustatorvisieniä, tatteja ja taisipa korista löytyä muutama pikkuruinen suppilovahverokin!


Onnistunutta saalista juhlimme samppanjalla, tietenkin! Ja olihan jo päivä puolessa, sitäkin piti juhlistaa.


La Chouette de Champillon Champagne Brut (29,95 €) on erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen paahtoleipäinen ja hennon yrttinen. Viini -lehti antaa tälle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen). Loisto-ostos siis, hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdillaan. Suosittelen!

Tällä kertaa tarinassa on, harvinaista kyllä, vain kaksi reseptiä, tässä niistä ensimmäinen, jolla valmistui herkullinen lounas.

Lämmin vuohenjuustosalaatti
4 annosta

1 punainen paprika
1 punasipuli
1 rasia (200 g) kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä paistamiseen
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria 
4 dl rucolaa

Grillatut vuohenjuustoleivät
200 g vuohenjuustoa
4 viipaletta vaaleaa leipää 
2 rkl voita
2 rkl hunajaa
balsamicosiirappia

Halkaise paprika, poista siemenet ja viipaloi paprika paksuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Halkaise tomaatit (ihan pienet voit jättää kokonaisiksi). Viipaloi vuohenjuusto paksuiksi viipaleiksi.

Voitele leipäviipaleet voilla ja asettele vuohenjuustoviipaleet leiville. Valuta päälle hunajaa. Grillaa leipiä 225 asteisessa uunissa, grillivastusten alla, noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on saanut vähän väriä ja sulanut.


Kuumenna paistinpannulla öljy ja kuullota paprikoita ja sipuleita viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää tomaatit ja anna kuullottua vielä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.


Asettele lautasille rucola ja lisää päälle lämmin vihannessalaatti. Nosta lopuksi grillattu vuohenjuustoleipä päällimmäiseksi ja valuta balsamicosiirappia sekä salaatin, että leipien päälle. Ihan huippumaukas lounas!


Illallisen alkuruuaksi pyöräytimme sienicappuccinon hyödyntäen tuoretta saalistamme. Ohjeita googlailimme oikein urakalla ja sovelsimme useaa reseptiä, mutta varsin kelvollisen ohjeen löydät myös blogistani, klik.


Pääruuaksi meillä oli broileri-saltimboccaa eli broileriversio alkuperäisestä Saltimbocca alla Romana -annoksesta, joka valmistetaan vasikasta. Vasikkaversion löydät täältä, klik, mutta aivan loistava ruoka tästä tulee myös broilerin rintafileitä käyttäen. Ja sitä paitsi vasikkaa on todella vaikeaa edes saada normikaupoista! Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös naudanlihaa tai possua eli lihasta ei ole kiinni tämä herkkuruoka!

Broileri-saltimbocca

broilerin rintafileitä (1-2 per ruokailija)
tuoretta salviaa
ilmakuivattua kinkkua
suolaa
mustapippuria
öljyä
valkoviiniä


Suolaa ja pippuroi rintafileiden pinta kevyesti ja asettele päälle tuoretta salviaa sekä ilmakuivattua kinkkua.


Paista kauniit pinnat pannulla oliiviöljyssä ja lisää sitten pannulle sekä valkoviini, että lisää salviaa ja hauduttele kypsäksi.


Vaihtoehtoisesti voit hauduttaa ruuan myös uunissa, matalassa 80-100 asteen lämpötilassa, jottei liha kuivahda.


Tarjoa herkku sitruunarisoton kera. Tästä ei ruoka voi juurikaan italiaisemmaksi eikä herkullisemmaksi muuttua!


Toisen illan jälkiruuaksi valmistin banaanitartarin. Ties monettako kertaa tänä kesänä! Ohjeen siihen löydät täältä, klik. Vaan aina unohtuu jotain! Edellisellä kerralla unohtui kaasupoltin, nyt muottirengas, mutta sillä ei sentään ollut vaikutusta makuun, ainoastaan esillepanoon.


Molempien iltojen jälkiruuille olin tuonut saman viinin. Tuttu ja turvallinen La Caliera Moscato d'Asti 2016 (8,29 € 0,375 l) on makea, pirskahteleva, päärynäinen, kypsän sitruksinen, kukkainen ja raikas juoma Italian Piemontesta. Viini -lehti arvioi neljän tähden (=harmoninen, laadultaan erinomainen) arvoiseksi ja kehuu vielä löydöksi. Joten jos jälkiruokaviinien upea maailma ei ole sinulle vielä avautunut, niin tästä on hyvä aloittaa!

Loppuun vielä lämmin kiitos ystäville ja muutama aurinkoinen kuva mökkirannasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti