sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Laiturin nosto + karitsapiiras = marraskuu


Marraskuu on yksi synkeimmistä kuukausista. Paitsi nuorimman sisareni ja nuorimman tyttäreni, marraskuussa syntyneiden, mielestä. Näille kahdelle halloween-fanille kyseessä on ilon ja valon kuukausi :) Minä saan tähän harmauteen piristykseni kynttilöiden ja kukkien avulla. Kukat jälleen kerran kukkakauppa Hortensiasta, josta niin usein löydän vähän erikoisempiakin kukkia kotini koristukseksi.



Marraskuuhun kuuluu olennaisesti laiturin nosto ja mökin hyvästely talveksi. Mökiltä lähtiessä ajatukset olivat yhtä harmaat, mitä tämä kuva. Seuraavaan kesään on kovin pitkä aika.......

Laiturin nosto olikin ainoa tälle viikonlopulle lukkoon lyöty ohjelma. Muun ajan päätin käyttää tiiviiseen kotoiluun, kokkailuun ja loppumattomaan raivaukseen. Toistaiseksi olen vain kokkaillut! Seuraavan reseptin sain työkaveriltani. Työkaverit olivat tätä yhdessä tehneet ja voi sitä hehkutuksen määrää, kehuivat maasta taivaisiin! Pakkohan minunkin oli kokeilla.......




Mausteinen lammas-tomaattipiiras
Glorian Ruoka&Viini 2/2013

Pohja
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl bulgarianjogurtia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl sokeria

Täyte
400 g lampaan lihaa tai jauhelihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl voita
½ tl kardemummaa
1 tl ras el hanout -mausteseosta
3 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja
100 g salaattijuustoa tai fetaa
rosmariinia
kananmuna voiteluun

Viikolla olin käynyt Hyvinkään Farmarinmarkkinat/REKO- jaossa, joten sieltä hankituista aineksista käytin tähän Pihlajasaaren Lammastilan karitsan jauhelihaa, Pappilanpuiston kananmunia ja Goatshit Farmin rosmariinilla maustettua vuohenjuustoa. Pohjan jauhot vaihdoin täysjyvävehnäjauhoihin.


Marokkolaista ras el hanout -mausteseosta löydät nykyään jo ihan markettien maustehyllystä, mutta voit sekoittaa sen myös itse. Ohje, jota toden totta aion myös itse kokeilla, löytyy täältä, klik.


Sekoita jogurtti voihin ja lisää kuiva-aineet joukkoon. Peitä taikina ja nosta kylmään puoleksi tunniksi.

Mikäli käytät kokolihaa, pilko se suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota ne voissa kuumalla pannulla. Lisää liha, mausteet ja tomaattipyree, anna hautua viitisen minuuttia.


Lisää viini ja säilyketomaatit, anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes suurin osa nesteeestä on haihtunut.


Ota taikinasta neljännes erilleen. Voitele piirakkavuoka (28 cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Kauli isompi taikinapala jauhotetulla alustalla reilusti vuokaa isommaksi ympyräksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele reunoille. Reunoja ei tarvitse siistiä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Ota piirakkapohja uunista. Murustele juusto täytteen sekaan, sekoita ja kaada pohjan päälle. Ripottele päälle rosmariinin lehtiä. Käyttämäni vuohenjuusto oli jo valmiiksi maustettu rosmariinilla, joten en enää sitä tässä vaiheessa lisännyt.

Kauli loppu taikina levyksi ja nosta se kanneksi piirakalle tai leikkaa siitä suikaleita koristeeksi. Voitele pinta munalla ja paista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.




Ah, mikä herkku uunista tulikaan ulos! Eipä työkaverit tätä todellakaan turhaan kehuneet! Sopivasti makua, mehevyyttä ja mausteisuutta. Nyt vaan mietityttää, että riittääkö tästä toimistoevääksi lainkaan vai tuleeko syödyksi kokonaan jo viikonlopun aikana?


Viini, jota laitoin ruokaan, jota hörpin kokatessa ja jota nautin ruuan kera oli Valdubón Roble 2014 (13,80 €). Tämä Alkon tilausvalikoimasta löytyvä viini tulee yhdeltä suosikkialueeltani, Espanjan Ribera del Duerosta. Täyteläinen, tanniininen, marjainen, mokkainen, mausteinen. Viini tuli tutuksi viikko sitten viinimessujen jälkimainingeissa, kun tulimme kotikaupungin Asema X -ravintolaan syömään ja sieltä tämän bongasimme. Jo heti sunnuntaina laitoin verkkokaupan kautta tilauksen ja keskiviikkona hain ostokseni. Näppärää ja nopeaa.

Jutun viinimessuista löydät täältä, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti