sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Kaksi kolmesta, toukokuinen ruokakassi

Nyt kävi se, mitä olen vähän pelännyt. Anton&Antonin ruokakassin kolmesta ruuasta yksi jäi tyystin valmistamatta. Kyljykset unohtuivat jääkaappiin, päivämäärät paukkuivat yli ja hävettää ihan myöntää, että possu päätyi roskiin. Aidosti ottaa päähän, olenhan aina suureen ääneen toitottamassa hävikkiä vastaan. No, kai nyt tämmöisen lipsahduksen saan anteeksi? Myös itseltäni?


Mutta siis helatorstaiviikonloppuna sain yhteistyössä tyttäreni kanssa aikaan kuitenkin kaksi ateriaa kassin antimista. Tytär valmisti ja kuvasi ensimmäisen, minä toisen. Yhteispelillä!


Leivitettyä turskaa kukkakaalipyreellä ja limeaiolilla
Anton&Anton
2 annosta

300 g turskafileetä
1 mm suolaa
1 mm mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja tai pankomuruja
½ dl vehnäjauhoja
½ rkl voita
½ rkl oliiviöljyä

Kukkakaalipyree
400 g kukkakaalia
vihanneslientä
½ dl kermaa
suolaa
pippuria

1 prk valmista limeaiolia (Lallerstedt)



Leikkaa turskafileet kalapuikon kokoisiksi paloiksi ja poista ruodot. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmunat syvällä lautasella rikki ja mittaa sekä vehnä- että korppujauhot omille laakeille lautasilleen. Kääntele turskapalat ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa.


Lämmitä voi ja öljy paistinpannulla ja paista kalapaloja 2-3 minuuttia molemmin puolin niin, että saavat kauniin kullanruskean paistopinnan. Siirrä kalapalat uunivuokaan ja pidä 100-asteisessa uunissa tarjoiluun saakka.



Valmista sitten kukkakaalipyree. Pilko kukkakaalin nuput ja keitä kevyesti suolatussa vedessä viitisen minuuttia tai kunnes nuput ovat pehmeitä.


Kaada vesi pois ja sekoita kukkakaalinuppujen joukkoon voi ja kerma sauvasekoittimella. Tai perunasurvimella. Itse suosin survinta, koska sillä saa aikaan minua miellyttävän rouhean koostumuksen. Mausta lopuksi pyree suolalla.

Aikaisemminkin näissä ohjeissa ja ainesluetteloissa on ollut pieniä ristiriitoja. Näin oli myös nyt. Ohjeessa ei kerrottu missä kohdin käytetään kasvislientä, mutta päätimme sitten keittää kukkakaalin siinä. Ehkä se oli tarkoitettu niin tai sitten ei. Hyvää tuli kuitenkin ja sehän on pääasia se.


Kokoa annokset nostamalla kalapalat kukkakaalipyreen päälle. Tyttäreni päätyi pursottamaan aiolin kauniisti annoksien päälle ja viimeisteli koristelut kevätsipulilla.


Annos oli kehityskelpoinen. Olemme tyttäreni kanssa aikaisemminkin todenneet, että korppujauhot on syytä myös maustaa erikseen. Miten nyt kuitenkin kaikessa hösellyksessä sen unohdimme?!


Parsakeitto
Anton&Anton
2 annosta (riitti juuri kolmelle)

500 g vihreää parsaa
1 keltasipuli
1 rkl öljyä
5 dl vihanneslientä
1½ dl kermaa
½ dl rouheaa lehtipersiljasilppua
½ sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria


Minun kokkausvuorolleni osui ehkä yksi maailman yksinkertaisimmista ruuista, parsakeitto. Poista parsojen tyvestä kuiva osa, kuori varovasti ja irrota nuput. Säästä nuput ja viipaloi parsa. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota parsaa (ei nuppuja) ja sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää vihannesliemi ja keitä viitisen minuuttia. Lisää parsanuput ja keitä vielä 3 minuuttia. Nosta keitosta enimmät parsanuput ja siirrä sivuun koristelua varten. Lisää keittoon lehtipersiljasilppu ja soseuta se. Lisää kerma ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla. Koristele annokset parsanupuilla.


Samaan aikaan tyttäreni valmisti äitini avustamana sarjatuotantona mm. voileipäkakkuja seuraavana päivänä vietettyihin siskontyttären valmistujaisiin. Tästä syystä meillä on nyt ERITTäIN paljon leikattuja leivänreunoja pakastettuna, joista nyt vain murto-osan murto-osa päätyi koristamaan krutonkien muodossa keittoannosta. Keittiöremontin ansiosta myös vanhat Arabian pallokuvioidut lautaset ovat päätyneet käyttöön eli siirtyneet yläkaappien uumenista käden ulottuville. Tilanteen mukaan löytyy sinistä, punaista ja vihreää palloa.

Kolmas ateria possunkyljyksistä sitten jäi valmistamatta. Ohjailiko alitajunta toimiani, sillä possunkyljys ei ole ihan suosikkiaineksieni kärkikahinoissa? Niin tai näin, tekemättä jäi. Otan tästä opikseni ja jatkossa tarkoin mietin, milloin kassin tilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti