perjantai 2. joulukuuta 2016

Elämäni ensimmäinen ruokakassi

Anton & Antonin ruokakassit ovat tulleet minulle tutuiksi tyttäreni perheen kautta. Vanhin tyttäreni ei juurikaan ole piitannut ruuanlaitosta, mutta kun hän vajaa vuosi sitten jäi äitiyslomalle, otti hän projektikseen oppia laittamaan ruokaa. Kyllähän äiti-ihmisen pitää kyetä ruokkimaan perheensä! Anton & Antonin ruokakassi sopi tarkoitukseen täydellisesti, laadukkaat luomuraaka-aineet, valmiiksi mietityt ateriat ja ohjeet niiden valmistamiseen. Ihailin päättäväisyyttä, jolla tyttäreni projektiin tarttui ja todisti sen, että kyllä kokkaamaan oppii, kunhan niin vain päättää.


Ja niin kypsyi myös oma ajatukseni kokeilla tätä konseptia, vaikka osaan tehdä ruokaa ja resepteistäkään ei ole pulaa. Ruokakassissa minua viehättää tietty yllätyksellisyys ja tietenkin ne laadukkaat raaka-aineet. Ruokakassit ovat muutenkin olleet pinnalla tänä syksynä, tosin minkään jakelualue ei yllä kotikaupunkiini, mutta onnekseni käyn päivittäin Helsingissä! Eikä Punavuoresta ole matka eikä mikään Ullanlinnan Anton&Antonin myymälään. Näillä aatoksilla tilasin kahden hengen kassin, joka sisältää ainekset kolmeen ateriaan. Kala, liha ja kasvis. Siitä minulle riittää ainekset lähes koko viikoksi ja saan näin laadukkaat eväät töihin. Hintaa tällä kassilla on 48 euroa eli 8 euroa per ateria. Eikun kokkaamaan!



Mukana on siis myös reseptit, peräti kahdella kielellä, joten voi samalla testata, miten kokkaus sujuu ruotsiksi.

ENSIMMÄINEN ATERIA


Riistapata ja survottua perunaa

1 jumbo herkkusieni
1/3 purjo
½ palsternakka
2 rkl voita
250 g peuran jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
1 tl timjamia
1 dl kermaa
½ rkl dijonsinappia
½ rkl lihafondia tai liemijauhetta
½ rkl maissijauhoja (Maizena)
400 g perunaa


Peura oli inkoolaisen Viltgårdenin valkohäntäpeuraa. Pese ja suikaloi purjo, kuori ja raasta karkeasti palsternakka. Viipaloi sieni. Kuullota näitä kaikkia hetki voissa ja siirrä sivuun. Lisää pataan/pannuun voita ja ruskista jauheliha. Älä murusta liikaa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Lisää kasvisseos mukaan pataan.

Sekoita kerma, sinappi, lihaliemi ja maissijauhot. Kaada pataan ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Mausta.

Kuori ja keitä perunat. Survo survimella karkeaksi, ei siis sileäksi muusiksi.

Isoäidin kurkut
1 kurkku
1 rkl sokeria
½-1 tl suolaa
1½ rkl valkoviinietikkaa
2 rkl vettä

Kuori ja viipaloi kurkku ohuelti. Laita kaikki ainekset tiiviiseen purkkiin ja ravista. Anna maustua kylmässä.


Kassissa oli tähän ensimmäiseen ateriaan liittyen: herkkusieni, purjosipuli, palsternakka, jauheliha, kerma, kurkku, perunat.


Riistapata oli erittäin herkullista. Tein sen tarkalleen ohjeen mukaan, sinappia voisi ehkä vielä hitusen lisätä. Mummun kurkkuja tein vain puolikkaan annoksen ja siitäkin osa meni roskiin. Siinä ei varmastikaan ollut yhtään mitään vikaa, en vaan pidä etikasta.

TOINEN ATERIA


Kookoksella leivitetty turska

300 g turskafileitä
1 dl kookoshiutaleita
1 kananmuna
suolaa
pippuria
voita, öljyä tai kookosrasvaa paistamiseen


Riko kananmuna lautaselle ja riko keltuainen haarukalla. Kaada toiselle lautaselle kookoshiutaleet.


Kääntele kalafileet ensin kananmunassa ja sitten kookoshiutaleissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista kalaa 2-3 minuuttia per puoli, jotta se saa kauniin värin.


Kala oli hyvin hajoilevaa sorttia, joten älä menetä hermojasi sen suhteen.


Ja tässä pakattuna töihin kahden päivän eväät. Mangosalsan valmistin loppuun vasta toimistolla, ettei avokado suotta tummuisi säilytyksen aikana.

Mangosalsa

1 kypsä mango
1 avokado
1 paprika
½ ruukku korianteria
oliiviöljyä
1 lime


Kuutioi mango, avokado ja paprika. Sekoita kulhossa ja mausta limemehulla, oliiviöljyllä ja korianterisilpulla. Tässä ainesten korkea laatu todella konkretisoitui. Meistä varmaan lähes jokainen on tuskaillut mangoa tai avokadoa valitessaan sen kypsyysastetta. Kotiin päätyy joko kova ja raaka tai sitten lähes mädäksi kypsynyt yksilö. Nämä molemmat olivat täydellisiä.


Kalan lisukkeeksi keitettiin vielä basmatiriisiä ja tarjottiin sitten sekä mangosalsan, että mango-chilikastikkeen kera. Koska pidän kookoksesta, ei liene yllätys, että pidin tästä annoksesta. Kookoksenvihaajalle (vaikkapa sisarelleni) tämä todennäköisesti on ylipääsemätön rasti. Erityismaininta mangosalsalle, se oli herkkua ja käy erinomaisesti kalan kanssa tarjottavaksi.


Kassista löytyi tähän ateriaan: turskafileet, pussillinen kookoshiutaleita, kypsä mango, avokado, paprika, korianteri, lime, riisipaketti sekä purkillinen Lallerstedtin mango-chilikastiketta, joka oli niin hyvää, että järki meinasi lähteä. Ikinä en osta tämmöisiä valmiskastikkeita, koska ne ovat jotenkin vaan niin teollisia. Vaan eipä ollut tämä! Pitääkin tutkia, mitä muita sooseja tämän tuotemerkin alta löytyy ja ennenkaikkea, mitkä niistä ovat tarjolla Suomessa!

KOLMAS ATERIA


Mehevä porkkanakeitto

500 g porkkanaa
2 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulia
1 tl curryjauhetta
½ tl paprikajauhetta
1 rkl voita
5-7 dl vihanneslientä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
½ ruukku korianteria

Kuori ja viipaloi porkkanat ja perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulit pehmeiksi voissa kattilassa. Lisää porkkanat ja perunat. Kuullota hetki, lisää mausteet ja liemi. Keitä noin vartti tai kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Lisää kerma ja soseuta keitto. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele keitolle silputtua korianteria. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa. Oli ehkäpä parasta porkkanakeittoa, mitä olen valmistanut! Korianteri toi makuun mukavan lisän.


Kassista tätä varten löytyi: luomuporkkanat, peruna, sipuli, kerma, korianteri sekä Väyrysen Leipomon saaristolaislimppu. Limppu, josta vedin puolet jo ensimmäisenä iltana, joten loput jouduin viipaloimaan ja pakastamaan, muuten ei sitä olisi enää riittänyt keiton kanssa tarjottavaksi.

Yhteenvetona sanon, että olin enemmän kuin tyytyväinen. Jokainen ruokalaji oli herkullinen (paitsi mummunkurkut) ja sain tästä lämpimän aterian kuudelle päivälle. Kookoshiutaleita ja basmatiriisiä jäi melko paljon yli, ehkä keksin niille käyttöä, kaikkien muiden ainesten mitoitukset olivat kohdallaan. Resepteissä saattaa olla pientä ristiriitaisuutta, mutta kun on tarkkana ja tarpeen tullen soveltaa oman järjen mukaan, niin eipä hätää. Uusi kassi on jo tilattu, saan sen itsenäisyyspäivän jälkeen. Tuskin maltan odottaa :) Kestotilaajan etuna joka kymmenes kassi on ilmainen, se on todella hyvä etu, mutta taidan silti tyytyä tähän satunnaiseen asiakkuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti