lauantai 5. marraskuuta 2016

Toscanalainen sunnuntai ja espanjalainen viinivinkki

Parempaa sunnuntairuokaa ihan vain itselle. Se oli tarkoituksena ja se mielessä olin jo edellisenä päivänä ottanut pakastimesta sulamaan Pappilanpuiston luomutilalta hankitun naudan sisäfileen. Koska olen sen arvoinen.


Kotoisa Aamuposti yllätti jälleen, tällä kertaa jutulla toscanalaisesta ruuasta. Jutussa oli mukana myös herkullinen kampasimpukkaohje, mutta sen jouduin nyt jättämään toiseen kertaan. Molemmat reseptit ovat ruokatoimittaja Marita Joutjärven ja firenzeläisen puolisonsa Vittorio Gianninin kirjasta "Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana". Jutun julkaisupäivä 3.10.2016.

Possua firenzeläiseen tapaan Arista alla fiorentina
6 annosta

reilu 1 kg porsaan ulkofileetä

Mausteseos
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
2 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
2 tl suolaa
2 tl sitruunamehua
1 tl mustapippuria
1/4 tl neilikkaa

Lisäksi
½-1 dl oliiviöljyä

Ja kuten jo ensimmäisestä kappaleesta kävi ilmi, minä vaihdon possun ulkofileen ihan sumeilematta naudan sisäfileeseen. Lihaa oli ehkä noin 600 g, mutta mausteiden kanssa en himmaillut, vaan siltä osin menin ohjeen mukaan, enkä mitään käynyt puolittelemaan.


Ota liha huoneenlämpöön ja mausta noin tuntia ennen valmistamista. Sekoita mausteet ja hiero ne kauttaaltaan lihan pintaan. Nosta filee uunivuokaan ja pirskottele päälle reilusti oliiviöljyä. Minä tein tämän niin päin, että hieroin ensin oliiviöljyn lihan pintaan ja sitten vasta mausteet. Tyyli on vapaa!


Kypsennä 175 asteissa uunissa, kunnes liha on toivotussa kypsyysasteessa (possu kypsää 75-80 asteisena, nauta mukavan medium noin 60 asteisena) ja paras tapa tähän tarkkailuun on käyttää paistomittaria. Lisää lihan lämpötiloista löydät vaikkapa Kotikokki -sivuilta, klik.

Anna fileen vetäytyä foliolla peitettynä noin vartin verran. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa lisätä valkoisia papuja, joihin ohje tulee tässä:

Valkoiset pavut firenzeläiseen tapaan eli Fagioli alla fiorentina
6-8 annosta

500 g valkoisia papuja
½ purjo
2-4  valkosipulinkynttä
3-4 tomaattia
2 tl kuivattua salviaa
2 tl suolaa
½ tl valkopippuria
tuoretta salviaa

Käytin papuja, joita ei tarvinnut liotella yön yli, eikä tehdä mitään muitakaan kommervenkkejä. Katso pakkauksen ohjeesta erikseen, miten valitsemasi pavut pitää esikäsitellä. Halkaise purjo, huuhtele, viipaloi. Viipaloi valkosipulinkynnet, lohko tomaatit. Nämä kaikki plus pavut kattilaan salvian, suolan ja valkopippurin kera. Keittele, kunnes nesteet ovat sopivasti haihtuneet. Jos pavut eivät ole esikypsennettyjä, niitä pitää keittää tunti. Esikypsennetyillä pavuilla suoriudut tästä osuudesta nopeammin, mutta silloin kannattaa tomaateista poistaa siemenet, niin haihdutettavaa nestettäkin on vähemmän, eikä tarvitse turhaan keitellä pitkiä aikoja.


Huippuhyvää! Hyvää ja yksinkertaista, kuten italialainen ruoka usein on. Liha oli täydellistä (minulle), mutta hivenen pidempi paistoaika, jos et aivan näin punertavasta pidä.


Viiniäkin pöydästä löytyi. Torre de Golbán Crianza 2013 (14,90 €) Espanjan Ribera del Duerosta. Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen, mausteinen, tamminen, lämmin. 100% Tempranillo. Täydellinen valinta! Viini -lehti on antanut kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Suosittelen. Ja mikäli pidät Ribera del Dueron alueesta muutenkin, niin siskon kanssa maisteltiin alueen viinejä enemmänkin. Voit lukea siitä täältä, klik.


Huippusunnuntai!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti