sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Joulunajan viinit 2016


Yhtä varmasti, kuin tulee joulu, menemme me siskon kanssa Alkon Etikettiklubin joulunajan viinien maisteluun. Niin myös tänäkin vuonna. Vuoden takaiset viinit löytyvät täältä, klik.


Kaikki tuotekuvat ovat Alkon nettisivuilta

Alkuun kuohuvaa, kuten tapana on. André Clouet No3 Rosé Champagne Brut (39,90 €) Alkon tilausvalikoiman puolelta ilahdutti ainakin minua. 100% Pinot Noir. Erittäin kuiva, hapokas, punaherukkainen, omenainen, vadelmainen, mausteinen. Tässä muodossa minullakin putoaa niin Pinot Noir kuin roséekin :) Nam. Tämä on myös mainio lahjavinkki jouluun, pullokin kovin kaunis.

Lahjoja miettiessä laadukas viini on hyvä valinta. Samppanja tai perinteisin menetelmin valmistettu tasokas kuohuviini on varmastikin aina paikallaan. Amaronet ja ripassot ilahduttavat punaviinin ystävää. On kuitenkin hyvä muistaa sellainen asia, että vaikkapa vuosikerta portviini ei kestä avattuna kovinkaan pitkään, vaan se on nautittava parin päivän aikana avaamisesta. Jos tiedät, että lahjansaajan mieleen on nauttia vaikkapa vain tilkkanen kerrallaan "lääkkeeksi", niin madeira ei pilaannu avattuna, vaan säilyy pitkään.

Itsehän olen jouluruokien ja muutenkin joulun suhteen hivenen kapinahenkinen, mutta perinteinen suomalainen jouluateriahan koostuu seuraavista elementeistä:

Alkupalapöytä
Graavikalat
Savukalat
Sillit ja silakat
Mäti
Liha- ja maksapateet
Rosolli

Kinkku ja kumppanit
Kinkku ja kalkkuna
Riista
Joulumakkarat
Lipeäkala ja jouluhauki
Laatikot
Makeat ja etikkaiset lisukkeet

Joulun makeat
Suklaakonvehdit ja pähkinät
Piparit ja sinihomejuusto
Luumukiisseli
Puolukkajäädyke
Joulutortut
Hedelmäkakut

Jälkiruokia lukuunottamatta jouluruuat toimivat periaatteessa parhaiten oluiden kanssa, joten viinivalinta on hyvinkin haasteellista. Samppanja tietysti sopii aina ja kaikelle, sitä voi mainiosti nauttia läpi aterian. Kouluttajamme muistutti meitä myös siitä, että rosé ei ole vain kesään tarkoitettu. Laadukas provencelainen rosé sopii jopa possulle. Eikä enää, ainakaan täällä Suomessa, tarvitse niin piirun tarkkaan noudattaa vanhaa sääntöä, että rosé-viiniä ei saa tarjoilla enää klo 17 jälkeen. Tapaa noudatetaan edelleen varsinkin Provencessa, jossa rosé on lounasjuoma. Kannattaa muistaa, jos seuduilla vierailee.

Jouluruokien rasvaisuus, suolaisuus ja hapokkuus tuovat haasteensa viinivalintoihin. Rasvaisuus kaipaa viiniltä hapokkuutta ja täyteläisyyttä, silloin hyvä valinta on valkoisista Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc tai punaisista Pinot Noir, Zweigelt sekä uuden maailman Merlot. Suolaisuus puolestaan vaatii viiniltä hedelmäisyyttä, happoja, makeutta ja runsautta. Eli jos joulupöydässäsi on vaikkapa graavilohta, niin valitse sille rohkeasti puolikuiva valkoviini. Hapokas ruoka tarvitsee happoa myös viinin suhteen, se kannattaa muistaa, kun pöydässä on etikkaisia, sinappisia tai sitruksia ruokalajeja.

Onnistuneet parit ovat usein hyvinkin samankaltaisia. Toimivia pareja ovat vaikkapa:

-makuvoimakkuudeltaan samankaltaiset viinit ja ruuat
-saman alueen viinit ja ruuat
-kypsytetyn ruuan parina toimii kypsä viini
-kevyesti kypsytetylle tai raa'alle ruualle sopii tuore viini




Seuraavaksi maistoimme kaksi valkoviiniä, joista ensimmäisenä lasiin päätyi Alkon tilausvalikoiman tuote, ranskalainen Viré-Clessé Cuvée J.F. Thevenet 2011 (36,50 €). Chardonnay. Kuiva, hapokas, hedelmäinen, aromikas, pitkä. Viiden kuukauden kypsytys ranskalaisessa tammessa. Hunajaa, sitrusta, hunajamelonia, popcornia. Sopii joulupöydän kaloille, myös savukaloille, koska tammisuus ei juurikaan tunnu viinin maussa. Ja käy myös kinkun kaveriksi. Itse en tästä ainakaan ihan näin ilman ruokaa maisteltuna pitänyt. Selkeästi ruokaviini.


Toinen valkoisista Trimbach Pinot Gris Réserve 2013 (19,99 €) Ranskan Alsacesta hurmasi meidät kaikki. Puolikuiva (sokeria 10 g litrassa), keskihapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, kevyen hunajainen, mausteinen. Kukkeutta, hunajaisuutta, valkeita kukkia, persikkaa, sitrusta. Turvallinen ratkaisu jouluruualle, hapokkuus kohdillaan, joten sopii makeiden laatikoiden lisäksi myös jopa sinappihunnutetulle kinkulle. Italiassa Pinot Gris -rypäle tunnetaan nimellä Pinot Grigio, mutta vaikka kyse on samasta rypäleestä, niin Italiassa tyyli on toinen. Kepeä, raikas, päärynäinen, viheromenainen. Kannattaa joskus maistaa ja vertailla rinnakkain. Viini -lehti on antanut Trimbachille täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini) ja kehuu vielä sekä luonteikkaaksi, että edulliseksi. Jatkoon minunkin puolestani!




Kolmen punaisen setin aloitti itävaltalainen luomutuote Feiler-Artinger Zweigelt 2015 (14,99 €). Keskitäyteläinen, keskitanniininen, punaherukkainen, karpalohilloinen, kevyen mausteinen. Hivenen pistävä, hapankirsikkainen, tanniinit rypäleelle omainaisesti lempeät. Tosin minun mielestäni tämä oli suoraan sanoen lähinnä mehua raaoista marjoista. Ja tämähän sopii siihen, että Zweigelt on samaa sukua inhoamani Pinot Noirin kanssa. Tämä mielipide ei tunnu korjaantuvan, vaikka kuinka olen yrittänyt asennetta muuttaa. Kun ei maistu, niin ei maistu. Kouluttajamme suositteli tarjoamaan tämän viinin hivenen viilennettynä. Ja ruuan kanssa. Viini -lehdeltä kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Viini -lehti suosittelee myös kellarointia, mikä lieneekin paikallaan, koska vuosikerta on tuore ja raakuus tuntuu maussa. Minä nyt en kuitenkaan hanki tätä, en kaappiin, enkä kellariin. Seuraava!


Ja seuraava sitten jo veti meikäläisenkin suupieliä hymyyn. Alkon tilausvalikoimasta Sella & Mosca Terre Rare Riserva 2010  (21,30 €). Keskitäyteläinen, keskitäyteläinen, marjainen, mausteinen. Carignan -rypäleestä. Rusehtava väri kertoi, että kyseessä on jo hivenen ikääntynyt ja kehittynyt viini. Ihana tuoksu. Nahkaa, suklaata, lakritsia, viikunaa, kirsikankukkaa. Ei niinkään jouluruuille, enemmän siihen hetkeen, kun availlaan lahjoja. Maku avautui mukavasti, kun viini lämpeni lasissa. Tykkäsin.
Argentiinalainen Enamore 2014 (24,90 €), rypäleinä Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda. Valmistettu Amarone -menetelmää käyttäen kuivatuista rypäleistä. Nimikin vähän siihen viittaava Enamore-Amarone. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mustaherukkainen, luumuhilloinen, mokkainen, mausteinen, lämmin. Tuoksussa havuja, metsää, eukalyptusta, makeaa kirsikkaa, sekä hivenen amerikkalaisen tammen tuomaa vaniljaisuutta. Oih, pidin tästä niin paljon!



Sitten makeiden herkkujen pariin. Ensimmäisenä Alkon tilausvalikoiman Braida Brachetto d'Acqui 2014 (21 €) Italian Piemontesta. Keskitäyteläinen, vähätanniininen, makea (sokeria 110 g litrassa), pirskahteleva, marjainen, aromikas. Nam. Pidimme tästä todella paljon ja jo päätin, että tähähän minä hankin joululahjoiksi, mutta pettymys oli melkoinen, kun Alkon uuden verkkokaupan kautta selvisi, että tilaus ei onnistukaan ja myymälähaun mukaan koko maassa ei ole kuin kaksi pulloa ja nekin Mikkelissä..... Mutta vielä ennen joulua lupailivat, että varastot täydentyvät. Tarkkaillaan tilannetta.


Viimeinen viini kruunasi koko setin. Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest 2014 (9,98 € / 0,375 l). Makea (sokeria 210 g litrassa), hapokas, aprikoosinen, kypsän sitruksinen, hunajainen, kevyen mausteinen. Pelkäsin pyörtyväni onnesta! Rypäleinä Chenin Blanc ja Muscat de Frontignan. Jalohometta, appelsiininkuorta, persikkaa. Kyseessä on erikoiserä, jota on saatavilla sen aikaa, mitä sitä riittää. Jos haluat omasi, niin toimi vikkelään. Minä hain jo kaksi pulloa varastoon :)


Makeiden viinien kanssa maistelimme joulun klassikkojälkiruokaa; piparkakkuja ja Aura Gold -juustoa. Tähän oli hyvä päättää syksyn ja alkutalven viinikurssit. Keväällekin on jotain suunnitteilla!

Ja meikäläisen kapinajouluista voit lukea vaikkapa täältä tai täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti