maanantai 31. lokakuuta 2016

Äyriäis-perunagratiinia viikonloppuun


Päivä kului hieman väsähtäneissä dagen efter -tunnelmissa, sillä edellinen ilta juhlittiin 18 vuotiasta sisarentytärtä. Niskahiukset märkinä me vanhatkin tanssittiin juhlissa ja kun nuoriso jatkoi matkaansa baariin, varttuneempi väki siirtyi Nighclub Hörppyyn eli kotiini soittamaan Suomi-poppia, nauttimaan vielä vähän kuplivaa juomaa ja syömään kylmää sienipiirakkaa......

Seuraava päivä kului kotosalla ja reseptiläjistä löytyi talteen otettu ohje, jota päädyin testaamaan. Paikallislehden ruokapalstalla oli kokeiltu helsinkiläisistä Sandro -ravintoloista tutun Richard McCormick'in Pariisi -kirjasta mielenkiintoiselta vaikuttavaa ohjetta, joten sitä lähdin itsekin kokkaamaan.

Äyriäis-perunagratiini
4 annosta

400 g äyriäissekoitusta (tuore tai pakaste)
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
½ purjo
1,2 kg perunoita
2 tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
2 dl vettä tai kasvislientä
5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa

Alkuperäisessä ohjeessa perunoita oli peräti 2 kg, minkä jutun testaaja oli todennut liian suureksi määräksi ja niinpä minäkin päädyin pienempään määrään. Sipulit olivat perin pieniä, joten tuplasin niiden määrän ja tietenkin valkosipulia hivenen ohjeistusta enemmän. Mitään pelkkää vettä en todellakaan kastikkeeseen laittanut, vaan kasvislientä.


Silppua sipulit ja valkosipulit. Halkaise purjo (käytin kokonaisen pienen) ja suikaloi se. Kuumenna öljy ja voi pannulla, kuullota sipuleita ja purjoa, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää tomaattipyre ja sokeri, anna karamellisoitua parin minuutin ajan. Pilko tomaatit kuutioiksi ja lisää ne valkoviinin kanssa sipuleiden joukkoon pannulle. Anna hautua, kunnes viini on haihtunut. Hetken mietin, että poistanko tomaateista siemenet ja pilkon vain "lihan", mutta loppupeleissä pilkoin kaiken, mitään pois heittämättä, siinä se tomaattimehukin viinin mukana haihtui.

Lisää sahrami, kasvisliemi (tai vesi), kerma, suola ja pippuri, anna vielä kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.



Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi, lisää äyriäiset sekaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ohjeessa kehotettiin pilkkomaan äyriäiset. Miksi? En pilkkonut mitään, katkaravutkin olivat valmiiksi kovin pieniä.


Kaada kastike äyriäis-perunaseoksen päälle  ja paista 180 asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä. Ohjeen mukaan 40 minuuttia, testaajan mukaan ainakin tunti ja vartti, minun vanha uunini kypsytteli paistosta peräti kaksi tuntia! Hivenen myöhäiseksi meni tämä ruokailu..... Piti oikein tarkistaa, että oliko minulla "vääriä" perunoita, vaan eipä ollut! Punaisessa pussissa, jauhoisia ja uuniperunoiksi sopivia. Outoa. Ehkä vain tuo vanha uuni tekee hommaan oman säväyksensä...



Mutta kyllä kannatti odotella! Vaikka perunan ja äyriäisten yhdistelmä noin äkkiseltään kuulosti vähän mauttomalta ja arkiselta, niin tämä oli erinomaista! Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja vaikka hieman pelkäsin, että sitkistyvätkö äyriäiset pitkästä paistoajasta johtuen, niin pelkoni oli aiheeton.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti