maanantai 15. elokuuta 2016

Mummut reissaa: Turku - Fiskars

Mummut reissaa eli minä äitini kanssa parin päivän retkellä ensimmäisellä lomaviikollani, Helsinki-Turku-Fiskars -linjalla. Retki alkoi Helsingistä, jossa vietimme muutaman tunnin kärrytellen pientä tyttärentytärtäni pitkin rantoja. Näin vanhempansa pääsivät aivan kahdestaan ensimmäiselle parisuhdelounaalleen. Mummujen ja vauvelin Helsinki -päivän lounaasta merimaisemissa voit lukea täältä, klik.


Sitten Turkuun! Nuorin tyttäreni on loistava ruuanlaittaja, joten ensimmäinen ilta vietettiinkin kotosalla, viehättävällä puutaloalueella. Ja kun ilmakin vielä meitä suosi ja pystyimme syömään terassilla, niin aivan lomaltahan tämä tuntui!


Sinappinen graavilohitartar
Tyttären ohje

200 g graavilohta
majoneesia
sinappia
ruohosipulia
mustapippuria
hienoa sokeria
sitruunamehua
suolaa, jos on tarvis

Tarjoiluun
saaristolaisleipää
voita

Ja kuten aina ennenkin, tyttäreni resepteissä ei ole tarkkoja ainesosamääriä, vaan mennään enemmän fiiliksen mukaan.



Pilko lohi pieniksi paloiksi, lisää majoneesia, kunnes tartar-massa on sopivan oloinen rakenteeltaan ja mausta sinapilla, sitruunalla, ruohosipulilla ja pippurilla. Lisää ripaus sokeria ja suolaa, jos on tarvis.


Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja paista viipaleet voissa pannulla mukavan rapsakoiksi.


Kokoa annokset laittamalla tartaria leipien päälle ja koristele ruohosipulisilpulla ja rucolanversoilla tai muilla yrteillä. Sekä syötävillä kukilla!



Yksi tyttäreni pääruokabravuureista on paneroidut ahvenfileet hollandaise-kastikkeella, mutta koska ahventä ei löytynyt, niin käytettiin kuhaa. Loistavasti toimi sekin. Alkuperäisen ohjeen löydät vuoden takaisesta juhannusjutusta, klik. Ruokaviinin tiedot löydät täältä, klik.




Toinen Turku-illallinen nautittiin ravintolassa, joka oli minulle uusi tuttavuus. Restaurant & Bar Foijassa voit ruokailla joko tunnelmallisessa kellarimiljöössä, holvikattojen alla tai sitten katutason baarissa.

EDIT: Ravintolan toiminta päättyi 2/2019 massiiviseen vesivahinkoon, klik.



Valitsimme hämyisen kellarin, joka ikävä kyllä näkyy myös valokuvissa, varsinkin epämääräisen tuhruisissa annoskuvissa. Ehkä se syksyn valokuvauskurssi tulee ihan tarpeeseen! Näitä ruokia pöydässämme kuitenkin hyvällä ruokahalulla popsittiin.

Grillatut jättiravunpyrstöt (10,50 €), valkosipuli-chiliöljyä, talon leipää
Karitsaa kahdella tavalla (27,50 €), karitsan sisäfileetä ja ylikypsää entrecôtea, omena-selleripyreetä, punaviinikastiketta ja kauden kasviksia
Foijan kuhaa (25,90 €), timjamivoissa paistettua kuhaa, omena-selleripyreetä, punajuurikastiketta ja kauden vihanneksia
Créme Brûlée Trio (9 €), makuina tumma suklaa, kardemumma ja vadelma
Jättiravunpyrstöt olivat maukkaat, mutta annos kovin tylsän näköinen. Kuvan tuhruisuus lisää ankeutta, mutta olisihan tuohon nyt voinut vaikka jotain yrttisilppua laittaa koristeeksi. Oma karitsa-annokseni oli herkullinen, varsinkin sisäfilee. Hauska sattuma on, että vasta nyt huomasin, että karitsa- ja kuha-annoksissa oli sama lisuke, omena-selleripyree. Noh, kyllähän se sopi molemmille, mutta kun maailma on täynnä erilaisia lisukkeita...... Aterian ehdoton huipennus oli jälkiruoka! Aivan loistava idea tarjoata pienet annokset kolmea eri makua yhden sijaan. Jälkkärille täydet pisteet. Sanoinkin, että seuraavalla kerralla tulen Foijaan nauttimaan vain tämän trion ja lasillisen samppanjaa.

Palvelu oli erittäin ystävällistä. Tarjoilijamme oli päättelemässä pitkää uraansa ja meneillään oli viimeinen työvuoronsa ennen eläkepäiviä! Kovasti toivottelimme hänelle onnea uuteen elämänvaiheeseen.


Seuraavana päivänä, järkyttävässä kaatosateessa, mummujen matka kääntyi kotia kohti, Fiskarsin kautta. Fiskars kuuluu kesäohjelmaani, käyn siellä lähes vuosittain, yleensä Antiikkimarkkinoiden aikaan. Kuten vaikkapa vuosi sitten, siitä retkestä voit lukea täältä, klik.



Koska säästä johtuen ulkoilu ei oikein innostanut, niin suuntasimme syömään! Vuonna 1896 valmistuneen seuraintalon toiseen päätyyn on hiljattain avattu viihtyisä bistro Lukaali. Siispä sinne!



Erittäin kivasti sisustettu, erittäin suosittu ravintola. Ja varmasti oiva lisä Fiskarsin jo useasti läpikoluttuun ravintolatarjontaan.


Päätimme selviytyä yhdellä ruokalajilla ja oma valintani oli Lukaalin burgeri (19,20 €) grillatulla 200 grammaisella naudanlihapihvillä, pekonilla, juustolla ja kurkkumajoneesilla. Lisukkeena toki vielä ranskalaiset, niin ähky saatiin viimeisteltyä...... Onneksi emme ottaneet mitään alkuruokaa! Hyvää oli ja tänne varmasti tulen uudelleen ensi vuonna!


Ja niin täynnähän ei ihminen ole, ettei sijaa löytyisi jälkiruualle. Kahville ja kakulle poikkesimme Petris Chocolate Room -kahvilaan.



Ja mikä petollisinta, kahvilan yhteydessä on myös puoti, josta voit ostaa makeat tuliaiset. Noh, en minä näitä ostoksia kenellekään vienyt.


Ostin ne vierasvaraksi, jotka pistelin parin päivän sisällä poskeeni ihan itsekseni......En edes selittele.....


Fiskarsin vakiokohteisiin kuuluu myös Garden Shop Tahvoset. Ei, en ole ikinä ostanut sieltä yhtäkään kasvia, mutta jokaisella kerralla a) jotakin ruostunutta ja b) puutarhavaltikan. Niin myös tänäkin vuonna.


Tässä valtikkakokoelmani, josta valitettavasti yksi ei kuvassa näy. Ja tarpeellisia ovat, tottakai! En kai niitä muuten hankkisi.......

Siinä oli sitten se mummuretki :) Seuraavassa jutussa lähdetäänkin Tampereelle. Nääs.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti