tiistai 28. kesäkuuta 2016

Herkullinen juhannus


Vietin juhannusta mökilläni. Aattoillan ruuat olin suunnitellut huolella, siitä eteenpäin mentiin vähän fiiliksen mukaan. Kokkailujen valmistelut aloittelin kuitenkin kotona jo aatonaattoiltana ja vasta aattona iltapäivästä siirryin kylmälaukkujen kera mökkimaisemiin. Miten aina onkin auto ihan turvoksissa tavaraa? Onneksi minulla ei ollut perhettä kuskattavana, koska kyytiin ei olisi mahtunut lisäkseni kuin maksimissaan yksi ihminen. Ja vaikka kuinka tuntui, että olin ottanut mukaan kaiken tarpeellisen ja osin tarpeettomankin, niin yrtit sitten unohdin kotiin pihalle. Mökkimatkani on vaatimattomat 20 kilometriä, mutta siitä huolimatta en enää lähtenyt takaisin kotiin, joten aattoillan vieras sai tekstiviestitehtävän :)

Vieraani tuli suoraan töistä, enkä minäkään ollut aamun jälkeen muka ehtinyt lounasta syömään, niin juhannuksemme aloitettiin proseccoa siemaillen sekä pieniä alkupalaleipiä nauttien.


Sandwichrullat
Ruoka.fi -lehti
6 annosta

2 ohutta rullarieskaviipaletta
1 ruukku rucolaa
75 g palvikinkkuviipaleita

Cheddarmajoneesi
1 dl majoneesia
50 g keltaista cheddarjuustoa raastettuna
½ keltainen paprika pieneksi pilkottuna

Ensimmäiseksi sanoisin, että siis mitä? Kuusi annosta? Yksi pieni palako on annos? Höpö höpö, tämä oli riittävä kahdelle, yksi rieska kummallekin. Olosuhteiden pakosta, kun rucola nökötti kotipihalla, se vaihtui babypinaattiin. Sitten myös vaihdoin palvikinkun ilmakuivattuun.Näillä mentiin.


Aloita sekoittamalla majoneesin joukkoon juustoraaste ja paprikakuutiot. Levitä seos tasaisesti kahdelle leivälle.


Nostele päälle rucolanlehtiä, nyt siis pinaatin lehtiä sekä kinkkuviipaleet. 


Kääri leivät tiukalle rullalle ja vielä kelmuun tai folioon, näin leivät hieman kostuvat ja maustuvat. Anna maustua jääkaapissa tunti.


En todellakaan malttanut niin pitkään odotella, vaan ehkä puolen tunnin kuluttua viipaloin rullat annospaloiksi. Oikein olivat hyviä!


Juhannuspäivänä tein samalla idealla rullia savulohilevitteellä. Levitettä myy Kipparin Kalan Ronny Holmström Hyvinkään Farmarinmarkkinoilla (REKO) ja se on jotain niin käsittämätttömän hyvää, että olen tuotteeseen tyystin koukuttunut. Suosittelen. Olin muutenkin hankkinut paljon raaka-aineita REKOsta, joten tein vielä jutun loppuun listauksen sekä tuotteista, että tuottajista.


Pinaattia siihenkin päälle ja rullat laiturille aurinkoon evääksi. Täytemahdollisuuksia kyllä riittää!


Varsinainen illallinen aloitettiin tomaattileivillä. Vähän öljyä ja suolahiutaleita pinnalle, lämmitys grillissä ja päälle uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja, joille ohjeen löydät täältä, klik.


Salaattiohje oli puolestaan niin outo, että pakkohan sitä oli kokeilla. Mistä lie johtuukin, että viehätyn oudohkoista ja yllättävistä resepteistä? Ja vaikka olen alkoholia käyttänyt keitoissa, padoissa ja marinadeissa, niin valkoviini ja vodka SALAATISSA oli ennenkokematonta!

Feta-papu-salaatti
Viinakeittokirja/Jonna Pulkkinen ja Merja Ruotsalainen
8 annosta tai 4 alkuruokakokoista annosta

250 g pitkiä vihreitä papuja
2 dl valkoviiniä
1½ tl suolaa
½ sitruunan mehu

Marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
½ dl tuoretta persiljaa
1 tl suolaa
½ rkl hunajaa
2 rkl sitruunavodkaa tai 
2 rkl maustamatonta vodkaa ja 1 rkl sitruunamehua

Lisäksi
200 g fetaa
50 g saksanpähkinöitä

Ensin tuli alkoholiongelma. Olin aivan satavarma, että baarikaapin kätköissä on sitruunalla maustettu Viru Valge -pullo. No ei ollut. Päädyin sitten avaamaan kuvassa näkyvän Chopin-pullon. Pullon, jolla on hauska tarina. Joutuu tosin peruuttelemaan ihan parin vuosikymmenen taakse..... Jostain syystä, kenties palkankorotuksen toivossa, annoimme työkaverini kanssa pomollemme tuon Chopinin lahjaksi. Arvelimme hänen arvostavan näin tyylikästä lahjaa. Ehkä arvostikin, en ole aivan varma. Sitten kun hän jäi eläkkeelle ja tyhjensi huonettaan, hän samalla jakoi henkilökunnalle erinäisiä "lahjoja". Minä sain sekä tämän vodkapullon, että KamaSutra -kirjan. Että silleen. Pullo on baarikaapissani ja kirja hyllyssäni, Waltarin Sinuhe Egyptiläisen ja Aki Sirkesalon nuottihistoriikin välissä :) Tämmöistä meillä muinoin oli "sirkusalalla", seuraavalta pomoltani sainkin lintukirjan....



No niin, tarinat sikseen ja takaisin salaatin pariin. Keitä papuja viitisen minuuttia väljässä vedessä, joka on maustettu viinillä, suolalla ja sitruunamehulla. Valuta. Silppua persilja ja valkosipulinkynnet, sekoita marinadiainekset ja marinoi pavut yön yli. Laita pavut tarjoiluvadille ja lisää sekä feta että pähkinät päälle.


Vodkan maustoin sitruunamehulla. Ja TIETENKIN, kun tein lähtöä mökille ja kaivelin pakastimesta tattipussia, niin sieltähän se löytyi. Sitruunainen Viru Valge mukavasti jäähdytettynä......


Pääruuaksi päätin grillata karitsaa, koska molemmat siitä kovasti pidämme. Kokonaisen kareen olin leikellyt kyljyksiksi ja osan siitä jo aikaisemmin grillannut ja kuorruttanut pankokuorrutteella, ohjeen siihen löydät täältä, klik. Nämä sitten olivat päätyneet pakkaseen odottamaan sopivaa hetkeä. Tätä hetkeä. Kirjoitan tähän ohjeen kokonaisuudessaan, vaikka itse valmistin siitä noin kolmanneksen kokoisen osan. Syöjiä kun ei ollut kuin me kaksi.

Grillatut karitsankyljykset saltimbocca
Ruoka.fi -lehti
6 annosta

24 karitsankyljystä
suolaa
mustapippuria
2 ruukkua salviaa
3 valkosipulinkynttä
24 viipaletta ilmakuivattua kinkkua


Ota kyljykset huoneen lämpöön tunti pari ennen grillaamista. Mausta pinnat suolalla ja pippurilla. Hienonna salvia ja valkosipuli.


Lisää joukkoon hieman suolaa ja hierrä tahnaksi joko leikkuulautaa vasten tai morttelissa. Levitä mausteseos kyljyksille ja kääri jokaisen kyljyksen ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua.



Itse tein niin, että jo kotona maustoin kyljykset ja siirsin ne muovipussiin maustumaan ja vasta mökillä otin lihat huoneen lämpöön ja kiedoin kinkkuun. Grillaa kyljyksiä muutamia minuutteja molemmilta puolilta.


Grillissä meillä oli karitsankyljysten lisäksi pakastimesta noukittuja herkkutatteja sekä aavistuksen nahistuneesta parsanipusta parhaat palat. Sekä kesäsipulia. Tietenkin, kun on kesä!


Nam. Kyljykset olivat erittäin onnistuneet. Salvia on yksi mieliyrteistäni, eikä se pettänyt tälläkään kerralla.

Juhannuspäivänä vieras vaihtui toiseen ja lammas broileriin. Alkuruuat menivät aattoillan malliin, mutta otettiin sitten pääruuan osalta aavistuksen verran itämainen twisti tähän hommaan.

Grillatut wasabi-broilerivartaat (ilman wasabia)
Ruoka.fi -lehti
4 annosta

600 g broilerin rintafileitä

Marinadi
1 dl vähäsuolaista soijaa
1 rkl wasabitahnaa
1 tl hienonnettua inkivääriä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl maizenaa

Ohje on vartaille, mutta en niitä lähtenyt rakentelemaan. Wasabi unohtui kauppalistalta, joten inkivääriä laitettiin reilummin. Eli oikeastaan ruuan nimi voisikin olla grillattu inkivääribroileri !


Mittaa marinadiainekset kattilaan, kiehauta ja anna jäähtyä. Leikkaa broileri paloiksi ja sekoita marinadiin.


Anna maustua noin tunti. Grillaa. Jos teet vartaita, niin älä työnnä paloja aivan kiinni toisiinsa, jotta liha kypsyy kauttaaltaan tasaisesti.


Grillistä löytyi broilerin lisäksi muutama bratwursti sekä sitruunaöljyllä valeltuja lehtikaalin lehtiä, vähän makeita terttutomaatteja sekä foliossa kypsennetty fetapala, johon ohjeen löydät täältä, klik.


Hyvin maistui tämäkin setti! Jälkiruuaksi muurinpohjalettuja, tietenkin, nehän kuuluvat mökkielämään saumattomasti.

Ja loppuun vielä listaus Hyvinkään Farmarin Markkinat / REKO -sivuston kautta hankituista tuotteista ja niiden tuottajista:


Iltatunnelmia rantamaisemista. Tässä maisemassa sielu lepää ja mieli rauhoittuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti