perjantai 11. maaliskuuta 2016

Jämiä ja yli menneitä päiväyksiä

Juustot ja varsinkin viini tunnetusti paranevat vanhetessaan. En myöskään koskaan väsy paasaamasta siitä, että elintarvikepakkausten parasta ennen päivämäärät ovat vain viitteellisiä. Saas nähdä, miten tänään käy...... Ohjeen juustot ovat esimerkkejä, käytä sitä, mitä kaapistasi löytyy.


Neljän juuston pastavuoka
Hellan ja viinilasin välissä -blogi

800 g tomaattimurskaa
1½ dl aurinkokuivattua tomaattia
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 rkl basilikaa
2 rkl oreganoa
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
½ tl chilihiutaleita
2½ dl punaviiniä tai kanalientä
400 g pastaa (kuivana)
100 g Luostari Port Salut -juustoa kuutioina
100 g Allerum Präst -juustoa raastettuna
1 dl parmesaania raastettuna

Kuorrutus
140 g Saloniemen juustolan Tahdonvoima

Minulla löytyi Viinitarhurin juustoa ylimenneellä päiväyksellä (3.11.2015) sekä myös joku nimetön muovikääreeseen unohtunut kova juusto. Hurautin ne koneella raasteeksi. Tähän ruokaan voit huoletta upottaa kaikki jämät. Niin toimin myös pastan osalta. Ärsyttäviä pastapussin jämiä jää aina pyörimään kaapin perukoille. Kaikki vaan nyt iloisesti sekaisin, vanhimman päiväys näytti olevan kesäkuulta 2013. Hah.

Upotin tänne myös pekonipaketin, jonka parasta ennen on ollut 21.2.2016. Ei mitään huolta, pilkoin, paistoin ja maistoin. Sekaan vaan. Ainoa asia, minkä jouduin kaupasta hakemaan, oli tomaattimurska. Kaikkea muuta löytyi kaapeista. Aurinkokuivatun tomaatin määrästä en osaa sanoa, pilkoin avatun purkin jämät. Valkosipulia tuplamäärä. Tietysti. Ja kuka laittaa kanalientä, jos vaihtoehtona on punaviini? En ymmärtänyt, vaan kaadoin vuokaan vaaditun määrän ja loppu päätyi omaan lasiin :)



Voitele vuoka ja sekoita siinä kaikki ainekset. Tai sekoita kulhossa ja kaada sitten vuokaan, sillä ainakin minulla tahtoivat vuoan reunat tulla vastaan. Ja huom! Pastaa ei todellakaan keitetä, vaan laitetaan mukaan raakana. Peitä vuoka huolellisesti foliolla ja paista ohjeen mukaan 40 minuuttia 215 asteisessa kiertoilmauunissa. Tai sinne päin.

Ota folio pois ja levitä kuorrutejuusto. Tähän minulta löytyi tavallistakin tavallisempi punainen Emmental -juustoraastepussi, jossa oli vielä jopa käyttöaikaakin jäljellä :) Sitten vuoka vielä uuniin vartiksi. Valmista!


Huumaava tuoksu täytti keittiön! Onhan tämä vähän niinkuin makaroonilaatikko, mutta voimakkaista juustoista ja punaviinistä johtuen ei kuitenkaan mikään koko perheen ruoka ainakaan siinä tapauksessa, jos pöydän ääressä on kovin pientä väkeä.



Juustoista riippuen makumaailma on joko voimakas tai vielä voimakkaampi. Hyvää tästä tuli ja taas oikein oivaa eväsainesta työpaikalle!


Viini oli uusi tuttavuus, Torre del Homenaje 2013 (9,75 €), Espanjan Navarrasta. Rypäleinä Tempranillo ja Cabernet Sauvignon. Täyteläinen, tanniininen, herukkainen, luumuinen, tumman kirsikkainen, yrttinen, tamminen. Kolmen kuukauden kypsytys tammitynnereissä, joista puolet uusia. Mielestäni erittäin onnistunut hinta-laatusuhde. Viini-lehti antoi varovaisesti kaksi tähteä (=sopusuhtainen kokonaisuus), mutta oli kuitenkin sitä mieltä, että vaikka viinissä on nyt vielä nuorta ärhäkkyyttä, niin se varmasti vielä kehittyy. Ruokasuosituksena tummat lihat mediumina ja kermakastikkeessa. Höh, eivät siis tienneet, että sopii myös makaroonilaatikolle :)

2 kommenttia:

  1. Itse kävin myös eilen läpi kaapin ruokia ja huomasin, että kohta menee vanhaksi moni tuotteista. Meiltäkin löytyi pastaa ja mausteita niin taidan kokeilla tätä ohjetta. Joistain elintarvikepakkauksista oli kyllä vaikea lukea vanhenemispäivämäärää.

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, että löysit tämän juttuni :) Kuivatuotteiden kohdalla ei tosiaan tarvitse kovin tarkkaan päiväyksiä katsella. Mausteet saattavat vähän laimistua, mutta ovat muuten käyttökelpoisia.

    VastaaPoista