maanantai 18. tammikuuta 2016

Inhokista herkuksi - Moussaka


Aina sama juttu, maailma täynnä reseptiä reseptin perään ja kirjahyllyssä pari sataa ruokakirjaa, mutta mitä ihmettä tekisin viikonlopun ruuaksi? "Jos sulla kerran on karitsan jauhelihaa, niin tee ihmeessä moussakaa!", sain vinkiksi. Moussakaa?!? Sen sentään pystyin sanomaan, että en kyseistä ruokaa ole koskaan valmistanut. Mutta kun ruuan ehdottajan mielestä ei parempaa vaihtoehtoa edes olisi, niin en sitten jotenkin kyennyt mainitsemaan, että lähtökohtaisesti inhoan munakoisoa. Sen verran vielä yritin kiemurrella tilanteesta, että epäilin karitsan jo loppuneen....... Jauhelihaa löytyi kuin löytyikin pakastimen kätköistä, lammasta tosin, ei karitsaa, mutta sama eläin kuitenkin :) Päätin voittaa ennakkoluuloni ja tarttua toimeen. Moussakan tekoon siis.


Muheva moussaka
Olivia -lehti
6 hengelle

2 munakoisoa
1-1½ tl merisuolaa
3 rkl öljyä

Lihakastike
400 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 tlk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl hienonnettua minttua

Béchamel-kastike
5 dl täysmaitoa
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
1 tl raastettua muskottipähkinää
½ tl suolaa
50 g raastettua parmesaania
1 kananmuna


Pese ja viipaloi munakoisot, levitä ne leivinpaperille. Itketä viipaleita 10 minuuttia ripottelemalla suolaa niiden päälle. Huuhtele, kuivaa talouspaperilla (tai keittiöpyyhkeellä) painelemalla ja levitä takaisin leivinpaperoidulle pellille. Kuivattele vielä viitisen minuuttia, sivele oliiviöljyllä  ja paahda sitten 250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia.




Kuori ja hienonna sipulit. Laitoin kaksi sipulia ja valkosipulimääränkin tuplasin. Kuumenna pannulla öljy ja tomaattipyree.


Lisää sipulit ja kuullota muutama minuutti. 


Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää tomaattimurska ja punaviini, kiehauta. 


Lisää kanelitanko, laakerinlehti (kaksi pientä) ja mausta pippurilla, suolalla sekä sokerilla. Anna muhia miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Poista kanelitanko ja laakerinlehti, lisää silputtu minttu.


Sitten on kastikkeen vuoro. On kaksi asiaa, mitkä tässä on muistettava. Ensimmäinen on hitaus ja toinen on jatkuva liike.

Tässä vehnäjauhot vatkattuna voisulan kanssa.
Lämmitä maito (itse lämmitin sen mikrossa 45 asteiseksi), sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Ripotellen hitaasti, sekoittaen jatkuvasti. Vedä kattila sivuun levyltä. Lisää maito. Hitaasti kaataen, jatkuvasti sekoittaen. Kiehauta.


Mausta muskottipähkinällä ja suolalla, sekä lisää juustoraaste. Anna kastikkeen jäähtyä viitisen minuuttia ja vasta sitten vatkaa muna sekaan.


Öljyä parilitrainen uunivuoka. Laita pohjalle lihakastiketta, sitten kerros munakoisoviipaleita ja jälleen lihakastiketta.




Vuorottele näin. Ja lopuksi kaada kaiken päälle béchamel-kastike. Sitten 200 asteiseen uuniin 35 minuutiksi, kunnes kuorrutus on kauniisti ruskettunut ja hyytynyt.


Anna jäähtyä vartin verran ennen tarjoilua.


Ja pakko myöntää, olihan tämä ihan taivaallisen hyvää. Kaksi lautasellista vedin yhdellä istumalla. En tiedä, mikä niissä aikaisemmin maistamissani moussakoissa on tökkinyt. Väittäisin tätä lähestulkoon täydelliseksi.



Kreetalainen tsatsiki
Maku -lehti

4 dl maustamatonta jogurttia
½ kurkku
1 tl suolaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
5 rkl oliiviöljyä

Valuta jogurttia jääkaapissa suodatinpaperilla vuoratussa kahvisuppilossa ainakin 2 tuntia, mieluiten yön yli.


Pese kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Ripottele suola kurkkuraasteen päälle, anna olla (=itketä) 10 minuuttia ja sen jälkeen purista kurkkuraasteesta käsin nesteet pois.




Yhdistä ainekset, sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Jos maltat.


Aivan törkeän hyvää niin leivän päällä, kuin moussakan kaverinakin. Miten tämä(kin) herkku on päässyt minulta unohtumaan?


Lähinnä kokkailuviiniksi hankittuna, mutta myös lampaalle sopivana lasista löytyi El Circulo Crianza 2012  Espanjan Riojasta (10,20 €). Täyteläinen, tanniininen, luumuinen, kirsikkainen, mausteinen ja tamminen viini on kypsynyt 12 kuukautta uusissa amerikkalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Ja vaikka minulla tämä viini ihan mukavasti toimi kyseisessä tilanteessa, tammikuisen jäätävänä lauantai-iltana, niin Viini -lehti lyttäsi juoman yhden tähden arkiviiniksi ja sanoipa vielä ryöstöhintaiseksikin. Luulenpa, että menen vielä uudemman kerran Alkoon ryöstettäväksi ja pysähdyn ajatuksella miettimään tätä viiniä.....


2 kommenttia:

  1. Olen tehnyt muutaman kerran tätä, nyt se alkuperäinen olivian ohje on näemmä hävinnyt netistä, hyvä kun löysin tämän blogin! Itse olen laittanut tuohon vielä perunaa lisäksi, se antaa ruokaisuutta ja imee mukavasti kastikkeen makua.

    VastaaPoista
  2. Todentotta, Olivian sivuilla on aivan eri moussaka tällä hetkellä! Hauskaa, että löysit blogini, tervetuloa sitä seuraamaan :)

    VastaaPoista