lauantai 26. joulukuuta 2015

Perinteisesti jouluruuaton joulu

Vietin joulua Turussa, nuorimman tyttäreni luona. Vävypoika suuntasi sukuloimaan Keski-Suomeen, joten niinpä me olimme aivan kahdestaan. Myös vuosi sitten vietimme joulua täällä, silloin kylläkin vähän suuremmalla porukalla. Siitä, kaikkien aikojen parhaasta joulusta voi lukea lisää täältä, klik.

Kuten aikaisemminkin olen todennut, olen jouluruokakapinallinen. Ja olen siirtänyt kapinaani myös seuraavalle sukupolvelle. Sanommekin usein, että emme syö jouluna jouluruokaa, vaan hyvää ruokaa. Se on tietysti vähän liioitellusti sanottu, koska sisältäähän perinteinen joulupöytä vaikkapa kalojen ja mätien muodossa niitä makuja, mitkä meillekin maistuvat. Äitini valmistaa ihanaa maksalaatikkoa, siskonmies taitaa perunalaatikot ja kotijuustot, joten niistä mekin nautimme, kun vietämme joulua perinteisemmällä meiningillä. Mutta kinkkua en ole koskaan paistanut, enkä usko, että tulen paistamaankaan.

Tähän jouluun mentiin niin, että tyttäreni suunnitteli kaikki ruuat ja mikä parasta, hoiti myös kauppareissut ja jonotteli tuntitolkulla niin Turun kauppahallissa kuin Stockmannin Herkussakin. Minä ajelin aatonaattona paikalle viinit takakontissa ja  leivinlauta takapenkillä, koska aattoaamun ohjelmaan kuului joulurauhan julistuksen sijaan karjalanpiirakoiden leipominen. Itse olen ottanut tämän sukuni perinteen haltuun vasta vajaa viikko sitten ja nyt oli sitten samantien aika siirtää perinne seuraavalle sukupolvelle, eikä enää aikailla vuosikymmeniä. Tarinan omasta ekakerrastani löydät täältä, klik :)


Aamiaisia olemme syöneet myöhään, pitkään ja hartaudella. Kuppimunakkaita, sienisalaattia, karjalanpiirakoita, pestoa, pekonia, Goatshit -farmin vuohenjuustoa. Eli kaikkia niitä läskiinnyttäviä herkkuja, joita normaalisti pyritään välttelemään.

Kuppimunakkaat

nokare smetanaa
vähän mätiä
punasipulisilppua
muna
stiltonjuustoa
suolaaa
pippuriseos rubinoa


Kokoa aivan tavalliseen voideltuun kuppiin mieleisiäsi munakasaineksia. Oikeastaan kaikki, mitä jääkaapista löydät, sopii tähän. Voit rikkoa kananmunan rakennetta hieman rikki ja sitten paistelet 200 asteisessa uunissa reilut 10 min.  Mikäli aamiaispöydässä on porukkaa enemmän, voit tehdä jokaiselle tai laittaa jokaisen tekemään itselleen yksilöllisen munakkaan muffinipellin avulla. Näin teimme vuosi sitten jouluna, klik.


Joulupäivän munakas Goatshit-farmin vuohenjuustolla.
Aattoillan ruuat olivat tyttäreni bravuureita, eikä niihin ole kovin täsmällisiä ohjeita. Tarkkana yritin olla, kirjoittaa ja kuvata kaiken, mitä hän puuhasi. Alkuruokana kuitenkin kalaa (paitsi että kolmantena ollut ahven vaihtui kalkkiviivoilla kampasimpukaksi) kolmella tavalla ja jokaiselle oma soosinsa.

Lohipastrami

Marinointiliemi
1 dl teriyakikastiketta
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 rkl ruokosokeria
pari tippaa limemehua
inkivääriä viipaloituna
1/4 chiliä viipaloituna


Laitetaan kaikki liemiainekset kattilaan ja  keitellään kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. 




Lohesta leikataan tasakokoiset tangot ja niihin paistetaan millin mittaiset kypsät pinnat todella kuumalla ja kuivalla pannulla.




Valellaan sen jälkeen tangot marinointiliemellä, kiedotaan napakasti tuorekelmuun ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään.

Wasabimajoneesi

majoneesia
valmista wasabitahnaa

Mausta majoneesi wasabilla. Melko simppeliä siis :)


Tarjolle laitettaessa lohipötköt viipaloidaan ja asetellaan lautaselle. Lisukkeeksi pursotetaan helmet wasabimajoneesia.



Tonnikalacheviche

Raakakypsytysliemi
2 limetin mehu
2 rkl vettä
sentin pala chiliä pilkottuna
valkosipulinkynsi murskattuna
tuoretta korianteria silputtuna

150 g tuoretta tonnikalaa



Liemiainekset sekoitetaan ja vähän ennen tarjoilua liemeen lisätään pieneksi kuutioitu tonnikala. Nostele kuutiot heti tarjolle. Lisukkeena avokadomajoneesi, jonka ohjeen löydät täältä, klik.

Paistetut kampasimpukat


Puolitetaan kampasimpukat ja suolataan kevyesti. Paistetaan kuumalla pannulla nopeasti pintoihin kevyt väri ja tarjoillaan rucolapeston kera. Siihen löydät ohjeen täältä, klik. Kampasimpukka on todella helppo ja hienostunut herkku. Meidän perheen suosikki. Yksi niistä.


Ylläolevassa kuvassa kalat/simpukat ja kastikkeet annoksiksi aseteltuna. Juomana meillä oli Arlaux´n samppanjaa. Seuraavaksi pääruuan pariin.

Fileisiin pinnat nopeasti kuumalla pannulla voissa.
Sitten folioon vetäytymään ja odottamaan esillepanoa.
Pääruokana oli siis karitsan sisäfileetä, punaviinikastiketta, pistaasivoita ja hunajavoissa paistettuja ruusukaaleja. Ruusukaaliohjeen löydät täältä, klik.

Pistaasivoi

pistaasipähkinöitä
voita
valkopippuria


Murskataan pähkinät ja sekoitetaan ne sekä valkopippuri pehmeään voihin. Painellaan voi tasaiseksi levyksi tuorekelmujen välissä ja siirretään jääkaappiin jähmettymään. Kuutioidaan lihan päälle.



Jälkiruoka oli sitten minun vastuullani. Valmistin meille hyväksi todetut Banoffeet, vaihtaen keksit murennettuun piparkakkuun. Hyvää tuli. Ohjeen löydät täältä, klik.


Joulupäivänä paistoimme blinejä ja nautimme niitä erilaisten mätien kanssa. Blinit ovat tulleet jäädäkseen joulupöytäämme, söimmehän niitä myös edellisenä jouluna. Myös esikoiseni puolisonsa kanssa nautti blinejä omalla tahollaan. Blinit kuuluvat talveen ja lisukkeet jo muutenkin joulupöytään, joten tässähän ei oikeastaan edes rikottu mitään perinteitä! Blinien ohjeen löydät täältä, klik.

Siinä meidän joulu. Jälleen vähän erilainen, mitä aikaisemmin, mutta silti onnistunut. Vuoden kuluttua vietämme joulua taas aivan eri merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti