lauantai 2. toukokuuta 2015

Pyörryttävä scampi-parsakuskus


Yllätyksekseni meidänkin kulmilla pyörähti Kala-auto ja aivan sattumalta olin kotosallakin juuri silloin. Ostin kilon scampeja ja kuinka ollakaan Alkon Etikettiklubi lähestyi samoihin aikoihin uutiskirjeellään, jossa oli linkki tähän reseptiin. Kohtalon johdatusta :) Pääsin yhdistämään kaksi suurta herkkuani, scampit ja parsat. Oi onnea!



Scampi-parsakuskus
4 annosta
Alko Etiketti-klubi

1 kg tuoretta parsaa
4 dl (täysjyvä)kuskusia
1 rkl kasvisfondia (ei välttämätön)

Kastike
1 dl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl raastettua limetinkuorta
1 rkl limettimehua
suolaa
mustapippuria
2 kevätsipulia hienonnettuna
1 dl tuoreita yrttejä (esim. basilikaa ja ruohosipulia)

Limettiset scampinpyrstöt
400 g raakoja scampinpyrstöjä
2 rkl limettimehua
3 rkl seesamiöljyä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
öljyä paistamiseen

Koska olin syömässä vain itsekseni, puolitin ohjeen. Paitsi valkosipulin osalta, sen laitoin kokonaan. Aloitetaan scampien marinadista.


Sulata scampit, valuta ja kuivaa. Poista suolet. 



Sekoita limettimehu, öljy ja valkosipuli, laita pyrstöt marinadiin muutamaksi tunniksi. Minulla olivat yön yli.


Tee kastike. Sekoita hunaja öljyyn. Lisää limettimehu ja -kuori. 



Mausta suolalla sekä pippurilla ja sekoita joukkoon silputtu kevätsipuli ja yrtit. 


Käsittele parsa. Poista pari senttiä tyvestä ja kuori perunankuorimaveitsellä. 


Keitä parsat. 

Parsojen keittäminen

1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
½ sitruunanmehu

Vaihdoin sitruunan limeen, kun sitä muutenkin oli tässä tarjolla. Parsa on sopivan kypsä, kun sitä nostaessa keskeltä, molemmat päät taipuvat.


Paloittele parsat kulhoon, peitä foliolla ja ota talteen ohjeen mukaan 4 dl keitinvettä (minä otin siis nyt vain puolet tästä). Jos haluat, niin tässä vaiheessa lisätään kasvisfondi. Minä en lisännyt.


Sekoita kuuman keitinveden joukkoon kuskus ja anna tekeytyä kannen alla noin 5 minuuttia.


Sekoita kastike kuskusin joukkoon. 


Ja koko homma parsojen kanssa yhteen. 



Paista ravut.


Siinä se sitten olikin. Herkku, mikä herkku.


Viininä Plaimont Sauvignon 2013 Ranskasta (9,03 €). Kuiva, hapokas, herukkainen, karviaismainen, limettinen, yrttinen ja rodukas. Viini -lehti on arvioinut tämän kolmen tähden (=laadukas ja hyvin tehty) arvoiseksi. Kehuivat myös edulliseksi ostokseksi, joka sopii erityisesti paistetuille tai grillatuille äyriäisille. Siis ihan nappivalinta, vaikka en mikään suuri sauvingnon blanc -fani olekaan. Toimi ruuan kanssa erinomaisesti!

Parsakuskus käy lisukkeeksi kalalle ja aivan varmasti myös grillatulle kanalle, joten uskon tekeväni tätä kesällä myös mökillä. Kuskus on muutenkin aivan äärettömän helppotekoinen lisuke. Minulla on usein töissä mukana omat ruuat, niin kuskus vaan syvälle lautaselle, saman verran vedenkeittimellä keitettyä vettä päälle, sekoitus, lautanen päälle ja tekeytymään muutamaksi minuutiksi. Sopii oikeastaan ihan minkä ruuan kanssa tahansa tai salaatin ainesosaksi. Kannattaa kokeilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti