keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Viinisiskojen viinipäiväntasaus intialaisittain

WineSisters -klubimme kokoontui tällä kertaa minun luonani. Järjestämme iltoja kukin vuorollamme ja edellisestä "omasta illastani" oli vierähtänyt aikaa jo yli vuosi. Teemana silloin oli Lähi-itä ja homma lähti ihan käsistä, kuten minulle usein tuppaa näissä ruoka-/viinibakkanaaleissa käymään. Tarinan siitä illasta löydät täältä, klik.

Nyt yritin pitää itseni kurissa Intia-teeman suhteen. Ja väittäisin siinä onnistuneeni, varsinkin, kun ihan loppumetreillä pudotin menusta yhden ruokalajin pois. Näin päinhän ei homma yleensä etene....

Lisätwistin iltaan sain siitä, että samalle päivälle sattui osumaan myös Viinipäiväntasaus. Jaa, että mikä? Idea on lähtöisin Hellan ja viinilasin välissä -blogista ja viinipäiväntasausta vietetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Keväällä siirrytään punaviinistä kuplajuoman kautta valkoviiniin ja syksyllä taas toisinpäin. Sosiaalisen median voimasta kertonee se, että lähes viisituhatta ihmistä oli ilmoittanut viettävänsä tätä hyvän ruuan, viinin ja ystävyyden tapahtumaa. Miksi siis emme me?


Aloitimme siis tämän siirtymäriitin upealla ja harvinaislaatuisella vertikaalitastingillä. Pääsimme maistamaan Château Carsinin Cuvée Noire -punaviinin seitsemän, siis SEITSEMäN, vuosikertaa. 1999, 2000, 2002, 2003, 2005, 2009, 2010. Cuvée Noire'n päärypäle on Merlot ja sekoituksen muut lajikkeet ovat Malbec, Cabernet Franc, Carmenere ja Petit Verdot. Mutta kaikki variaatiot vuosikertojen välillä ovat mahdollisia, sekoitussuhteet vaihtelevat tai joku rypäle jätetään tyystin pois. Esimerkiksi vuosikerroista 2009 ja 2010 löytyy nämä kaikki edellä mainitut viisi rypälettä, kun taas vuosikerroista 2002 ja 2003 Merlot'n lisäksi Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon. Vertailu oli todella mielenkiintoista. Ja mielenkiintoista oli myös se, miten jokainen meistä löysi viineistä aivan eri asioita. Makuja, tuoksuja, jopa fiiliksiä. Suosikit vaihtuivat moneen kertaan. Viinit avautuivat lasissa ollessaan yllättävästikin. Lopulta eniten ykkössijoituksia sai vuosikerta 2009. Verbaaliselta naisjoukolta kirposi kyllä erinäisiä kommentteja ja luonnehdintoja, mutta vuosikerran 1999 kohdalla sanottu "Kaikki ei vaan kestä vanhenemista", on käyttökelpoinen jatkossa monenkin asian kohdalla :)




Sitten Intiaan. Alunperin sain innoitukseni illan teemaan Avaruusasema -blogin Butter Chicken eli intialainen voikana -jutusta.


Mutta kun Happyhamster on hankkinut hyllyyni pari aiheeseen liittyvää kirjaa ja netti pursuaa ohjeita ohjeiden perään, niin lopputulos oli sitten seuraavanlainen:

Terästetty mangolassi
Butter Chicken eli voikana
Paneerjuustoa ja pinaattia
Tomaattiraita
Korianteri-minttuchutney
Basmatiriisi
Naanleipä
Pähkinäinen sahramijogurtti


Intialaista ruokaa ei ole juurikaan tullut tehtyä ja siitä viimeisestäkin kerrasta on niin kauan, että kaikki silloin hankitut mausteet olivat joko nyt vanhentuneita tai jo aikaisemmin heitetty pois. Ensimmäiseksi pitikin suorittaa massiivinen maustehankinta Stockmannin Herkusta. Myös reseptien ennakkotutkiskelu kannatti, sillä vaikkapa nyt Butter Chickenistä löytyi ohjeita, joissa oli huomattavasti enemmän eri mausteita, mitä jossakin toisessa. Mikä sitten on oikeaa intialaista ja mikä ei? Näillä nyt mentiin. Vihreä kardemumma jäi löytymättä, sarviapilan siemeniä ostin turhaan, mutta sellaista se elämä nyt vaan on.....


Intialaisia drinkkejä ei muuten sitten ole olemassa. Tähän tulokseen tulin, kun vietin tovin jos toisenkin internetin ihmeellisessä maailmassa niitä etsien. Lopulta päädyin siihen, että kaadoin monitoimikoneeseen litran luonnonjogurttia ja pussillisen mangokuutioita (pakaste), vähän sokeria ja sitruunamehua. Lasiin kaadoin näin syntynyttä mangolassia sekä lirauksen vodkaa. Koristeeksi vähän kardemummarouhetta sekä granaattiomenan siemeniä. Sanoisin, että ihan kelvollinen teeman mukainen tervetulodrinkki tästä syntyi :) Sitten ruokiin!


Butter Chicken eli intialainen voikana

600-800 g broileria

Marinadi
4 dl paksua jogurttia
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 tl juustokuminajauhetta
1,5 tl garam masalaa
1 tl suolaa
1 limen mehu

Kastike
200 g paseerattua tomaattia
50 g voita
1 tl chilijauhetta
1,5 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
½ tl jauhettua kardemummaa
3 rkl mantelijauhetta
(suolaa tarvittaessa)
½ dl kermaa
2 rkl silputtua korianteria

Broilerin laitoin marinadiin jo edellisenä iltana. Chilijauhetta ei ollut, käytin kuivattuja chilihiutaleita.



Kuutioi broilerinlihat. Tee marinadi sekoittamalla vaan ainekset yhteen. Marinadista kolme desiä otetaan sivuun kastiketta varten ja loput käytetään varsinaiseen marinointiin. Lihat ja marinadin laitoin pussiin ja pussin jääkaappiin seuraavaa päivää odottamaan.



Broilerit paistetaan pannulla useammassa erässä. Jos marinadia tuntuu olevan liikaa, sitä voi vähän pyyhkiä pois. Minä en pyyhkinyt. Paistetut lihat siirretään joko korkeareunaiseen pannuun tai vaikkapa kattilaan.


Lisätään voi ja mausteet. Annetaan voin sulaa. Lisätään sivuun laitettu marinadi, tomaatti (laitoin purkillisen Mutti-tomaattimurskaa) ja mantelijauhe.


Kun kastike kiehahtaa, lisätään kerma ja korianteri. Tarkista suola ennen tarjoilua!


Paneerjuusto
250 g valmista juustoa
Anjumin helpot intialaiset -kirja

2 litraa täysmaitoa
2 rkl sitruunamehua

En sitten koskaan ennen ollut valmistanut kotijuustoa. Miksiköhän? Tässä ei todellakaan äly nyrjähtänyt, eikä ainesosien määrä hengästyttänyt. Sideharson kävin ostamassa oikein Chez Mariuksesta, sillä lasteni vauva-aikaisia harsoja ei enää ole tallessa (ihme). Ja mitä keittiötarviketta ei tässä kaupassa ole, sitä et tarvitse.


Kiehautetaan maito kattilassa ja sekoitetaan sitruunamehu mukaan. Sekoittele varovasti, niin maito juoksettuu paremmin.


Laita siivilä kulhon päälle, sideharso siivilään ja kaada seos. Olisi pitänyt huuhdella massaa varovasti kylmän veden alla, mutta unohdin. Vaikka ei tämän enempää muistettavaa ollutkaan!


Kiedo sideharso napakaksi paketiksi juuston ympärille, laita paino päälle ja siirrä möykky jääkaappiin. 30-40 minuuttia juusto tarvitsee tiivistymiseen, mutta minä tein sen edellisenä iltana ja pidin kylmässä yön yli. Olin kyllä ihan varma, että ei tästä mitään juustoa ikinä synny, sen verran epäuskoinen olin sitruunamehun toimivuuden suhteen. Mutta yllätyin!


Juustomassasta valuneen nesteen otin talteen ja käytin siitä osan pataleivän nesteenä. Lopun nesteen "Martta" pakasti sopivina annoksina seuraavia leipiä varten.


Paneerjuustoa pinaatin kera
4-5 annosta
Anjumin helpot intialaiset -kirja

750 g pinaatinlehtiä huuhdeltuna
3 rkl kasvisöljyä
1 tl juustokuminansiemeniä
1 suuri sipuli pilkottuna
15 g tuoretta inkivääriä pilkottuna
1½ rkl valkosipulia murskattuna (3 kpl laitoin)
1-2 kokonaista vihreää chiliä (minulla oli punainen)
2 tl jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan 
250 g paneerjuustoa
½-1 tl garam masalaa
6 rkl täysmaitoa tai 4 rkl kuohukermaa
1-2 tl sitruunamehua




Käytin babypinaattia, joten ohjeen vastaisesti jätin tekemättä 3 minuutin ryöppäyksen. Ainoastaan huuhdoin pinaatin ja ajoin tahnaksi monitoimikoneella. Se on kyllä sanottava, että tarvittava määrä pinaattia pakattuna 80 gramman ilmaviin pussukoihin näyttää järkyttävältä määrältä. Eivätkä ne mahtuneet edes yhteen normaaliin kaupan paperikassiin..... Monitoimikoneeseen laitoin ensin puolet, ajoin tahnaksi ja lisäsin sitten loput.


Juustokuminan siemeniä paahdetaan öljyssä hetki, kunnes ne alkavat tuoksua.




Lisätään sipuli ja kypsennetään se miedolla lämmöllä pehmeäksi. Noin 6 minuuttia. Seuraavaksi lisätään inkivääri, valkosipuli ja chili(t). Chiliä ei pilkota, halkaistaan vaan ja otetaan siemenet pois. Kypsentele taas hetki, jonka jälkeen lisäät korianterijauheen ja suolan. Suolan annostelu on tässä vaiheessa vähän hankalaa, joudut todennäköisesti lisäämään sitä myöhemmin lisää.


Lisää pinaattitahna ja tilkka vettä, jos seos vaikuttaa liian paksulta. Kiehauta ja hauduta 3 minuuttia. Lisää kuutioitu juusto, garam masala ja maito tai kerma. Sekoita ja hauduta, kunnes pinaatti on täyteläisen pehmää. Lisää sitruunamehu ennen tarjoilua.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa. Ruoka oli todella suolatonta, se vähäkin suola katosi, kun seokseen lisättiin pinaatti ja juusto, joissa kummassakaan ei sitä ollut. Juuston kuuluisi tässä ruuassa olla kuutioina, mutta ainakin oma juustoni hajosi pienen pieniksi murusiksi. Makuunhan se ei vaikuttanut, mutta rakenne oli erilainen, mitä olin aikaisemmin syönyt.


Tomaattiraita
6 annosta

2 dl maustamatonta jogurttia (paksua)
1 iso tomaatti
½ punasipuli
1 rkl hienonnettua korianteria (tai minttua)
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1/4 tl juustokuminaa (jeeraa)


Halkaise tomaatti, poista sisus ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. 


Hienonna sipuli, huuhtele kylmässä vedessä ja kuivaa. Hienonna yrtit. 



Sekoita ainekset keskenään. Ohjeen mukaan pitäisi antaa maustua jääkaapissa yön yli tai jopa 1-2 vuorokautta. Kuinka hyvää tämä sitten olisikaan, sillä minulla tämä jäi saman päivän puuhaksi.....


Minttu-korianterichutney

iso nippu tuoretta korianteria
½ nippu tuoretta minttua
noin desi vettä tai tarpeen mukaan
1-2 vihreää chiliä
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä
ripaus suolaa
n 1 rkl sitruunamehua




Korianteri oli niin surkean pieni, joten käytin tähän sitä kaksi ruukkua. Nypi yrteistä lehdet, heitä kaikki monitoimikoneeseen ja hurauta hienoksi, juoksevaksi soseeksi. Lisää vettä, jos tarpeen. Oli hämmentävää, miten pieni määrä tätä tuli.....

Naanleipä
8 kpl
Intian keittiö -kirja

7 dl jauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 muna
2,5 dl maitoa
2 rkl kasvi- tai maapähkinäöljyä
voisulaa


Sekoita taikinan kuivat ainekset kulhossa. Vatkaa muna ja maito yhteen ja lisää se vähitellen jauhoseokseen. Sekoita seos taikinaksi. Siirrä taikina työtasolle. Tee taikinan keskelle kuoppa ja lisää öljy kuoppaan.


Vaivaa taikinaa 3-4 minuuttia, kunnes se on tasaista ja notkeaa. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna nousta puolisen tuntia.


Jaa taikina kahdeksaan osaan, pyörittele palloiksi ja litistä paksuiksi kiekoiksi. Peitä kelmulla ja nostattele 10-15 minuuttia.


Kauli kiekot pitkulaisiksi. Siirrä kevyesti öljytylle alumiinifoliolle ja paista grillivastuksen alla. Ja muista vahtia. Meillä yksi satsi paloi ja palohälyttimet huusivat..... (Eikä muuten tuo chilin ja korianterin lisääminen ollut mikään hyvä idea...... Putoilivat ja paloivat, että silleen.)


Pähkinäinen sahramijogurtti
4 annosta (riitti kuudelle)
Anjumin helpot intialaiset -kirja

1 litra maustamatonta täysjogurttia tai ½ litraa kreikkalaistyylistä jogurttia
2 tl maitoa
½-3/4 tl sahramirihmoja
6-8 rkl pölysokeria (säätele määrää jogurtin happamuuden mukaan)
1/4 tl vastajauhettua vihreää kardemummaa 
3 rkl murskattuja pistaasipähkinöitä
3 rkl mantelilastuja kevyesti paahdettuna
granaattiomenan siemeniä koristeeksi



Käytin kreikkalaista jogurttia, mutta varmuuden vuoksi valutin senkin. Ei ehkä olisi ollut tarpeen. Eikä missään mitään vihreää kardemummaa ollut, joten vaihdoin sen ihan siihen tavalliseen, putkilossa myytävään mustaan rouheeseen.


Kuumenna maito ja murusta sahramirihmat kuumaan maitoon. Liota rihmoja maidossa 8-10 minuuttia.

Siivilöi sokeri jogurttiin ja sekoita samalla joukkoon sahramimaito, kardemumma ja puolet pähkinärouheesta.


Ennen tarjoilua koristele annokset mantelilastuilla, lopulla pähkinärouheella sekä granaattiomenan siemenillä. Kukaan ei ehkä kestä tätä kommenttia, mutta otin ne pakkasesta :) Lastenjuhlilta kun jäi granaattiomenan siemeniä yli, niin pussitin nekin pakastimeen. Siis lähestulkoon mitä vaan voi pakastaa!


Ruoka onnistui mielestäni hyvin ja hyvin se näytti myös vieraille maistuvan. Erityisen kovasti pidin broilerista. Ja oli tomaattiraitakin herkkua ja jälkiruoka! Nam!!




Viinipäiväntasauksen viinit

Kuten alkuun todettiin, melko massiivisella punaviinikattauksella lähdettiin liikenteeseen Carsinin vertikaalitastingilla !


Siirtymäjuomaksi löysin salin kaapin kätköistä Moët Chandon Rosé Imperial Brut -samppanjan, joka oli lymyillyt kaapissani jo ERITTäIN kauan. Viini oli aivan täydellinen, mutta varmastikin jo elinkaarensa loppupäässä, joten oikeasti oli oivallinen hetki sen nauttimiseen! Seura ei olisi voinut olla parempaa!


Vaikka intialaiselle ruualle suositeltiin lähinnä haaleaa vettä juomaksi, niin olin kuitenkin esittänyt vierailleni toiveet, että toisivat mukanaan sekä raikasta ja hapokasta että puolikuivaa, jopa hivenen kukkaista valkoviiniä. Kaikkea sain, mitä tilasin :)


Steininger Riesling 2014 (12,99 €) on kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen herukkainen, mineraalinen ja hennon maustelinen itävaltalainen. Viini -lehti täräyttää tälle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Totta! Täsmäreseptiksi Antti Vahtera antaa kylmäsavulohipastan ohjeen, jota kyllä oikeasti tekee mieli kokeilla.


Toinen raikas ja hapokas oli Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2014 Uudesta Seelannista (13,90 €). Kuiva, erittäin hapokas, limettinen, karviaismainen, tomaatinlehtinen, nokkosinen ja rodukas. Viini -lehden arvion on vuosikerralle 2013, neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) sekä edullinen ostos. Täsmäreseptinä savustettua kuhaa ja suolakurkku-kaprispyttipannu.


Makeampaa ja kukkaisempaa osastoa edusti Spy Valley Gewustraminer 2013 (14,49 €). Puolikuiva, keskihapokas, trooppisen hedelmäinen, litsiluumuinen, ruusuinen ja aromikas viini Uudesta Seelannista. Tästäkin viinistä Viini -lehti piti neljän tähden (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja tätäkin kehui edulliseksi ostokseksi.

Kaikkien näiden maistelujen jälkeen päädyimme kuitenkin siihen tulokseen, että ihanainen rosesamppanja toimi ruuan kanssa parhaiten! Meille on kehittynyt hivenen hinnakas maku.......


Jälkiruokaviininä oli  Pellegrino Marsala Superiore Riserva Oro (20,30 €) Italian Sisiliasta. Kullankeltainen, makea, kuivahedelmäinen, aprikoosinen, pomeranssinen, kevyen viikunainen ja mausteinen väkevä viini. Vähintään neljä vuotta tammitynnereissä kypsytetty. Herkkujen herkku! Myös tälle Viini -lehti on antanut neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehunut edulliseksi. Aivan kuten kaikkia ruuan kanssa nauttimiamme juomia! Antti Vahtera suosittaa viiniä koville ja suolaisille juustoille, kuten Manchegolle, pitkään kypsytetylle Goudalle sekä laadukkaalle Parmesanille.

Ja näin oli ilta intialaisittain vietetty sekä siirrytty talvisista punaviineistä kohti kesän raikkaita valkoisia. Ainakin periaatteessa, sillä kyllä minun lasistani punaista löytyy myös kesällä!

Loppuun jälleen kuvakavalkadi lasistoista, kattauksesta sun muusta. Ja jos mietit, että kuinka kenelläkään voi olla noin järkyttävän paljon viinilaseja, niin ei olekaan! Kaikenkaikkiaan pöydässä oli illan mittaan 78 erilaista lasia, eikä se olisi mahdollista, ellei jokainen klubilainen olisi tuonut mukanaan omaa kuuden kappaleen maistelulasistoaan tai ellen olisi saanut lainaksi tusinan verran jalattomia Riedelin maistelulaseja. Loput nelisenkymmentä lasia kaivoin Happyhamsterin varastoista.......







Sunnuntain tiskit.......
Tänne loppuun vielä uusi tunnari meidän ihanille klubilaisille :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti