maanantai 20. huhtikuuta 2015

Mantelikanaa ja maisterikakkuja

Viikonloppuna päätin, että minimoin ruokakauppaostokset ja tarkistan, mitä kaapeista ja pakastimesta löytyy jo entuudestaan. Löytyi broileria. Sitä jäi edellisen viikonlopun Intia-kekkereistä ja päätinkin sitten kutsua äidin sunnuntailounaalle ja valmistaa mantelikanaa.

Alkuperäisessä ohjeessa Viini -lehden numerossa 3/2015 on käytetty kokonaista maalaiskanaa tai luomubroileria, mutta minä sovelsin ja käytin tavallisia maustamattomia broilerin rintafileitä. Ohessa oleva ohje on sen mukainen, mitä itse tein.

Mantelikana
2 annosta

2 broilerin rintafileetä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
mantelilastuja

Marinadi
1 dl oliiviöljyä
½ sitruuna
1 valkosipulinkynsi
tuoretta rosmariinia ja timjamia


Valmista marinadi. Kaada öljy kulhoon. Pese sitruuna (käytä vain puolikas) ja raasta kuori. Säästä kuoriraaste kuorrutetta varten. Purista mehu ja lisää se öljyn joukkoon. Pilko valkusipuli ja yrtit, lisää öljyyn.



Kaada marinadi suolattujen ja pippuroitujen broilerin fileiden päälle pussiin tai kannelliseen kulhoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivää. Kääntele välillä, jos muistat.

Mantelikuorrute
50 g voita
½ sitruunan raastettu kuori
½ dl lehtipersiljaa
1/4 dl pankojauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)
1/ 4 dl mantelijauhoa
hienoa merisuolaa


Valmista myös kuorrute jo edellisenä päivänä. Sekoita pehmenneen voin joukkoon sitruunan kuori, silputtu lehtipersilja, korppu- ja mantelijauhot. Mausta suolalla ja sekoita tasaiseksi.



Laita seospallo leivinpaperin väliin ja kauli tai painele ohueksi levyksi. Laita jääkaappiin jähmettymään yön yli. Tai pakastimeen, jos unohditkin tehdä tämän edellisenä päivänä ja tuli kiire.

Nosta broilerin rintafileet huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsentämistä. Poista yrttien oksat lihan pinnalta ja paista pannulla kypsäksi.




Kuumenna uuni 250 asteiseksi. Siirrä fileet uunivuokaan, ota kuorrutelevy jääkaapista ja laita se lihojen päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista uunissa 5-8 minuuttia tai kunnes kuorrute on ruskistunut kauniisti.



Lisukkeeksi tein murskattuja perunoita, joiden ohjeen löydät täältä, klik. Jäljelle jääneen kuorrutteen käytin seuraavana päivänä leivän päällä levitteen asemasta. Vähän kuin maustevoita. Hyvä ruoka tästä tuli! Ainoastaan sen muutoksen teen seuraavalla kerralla, että joko nuijin fileitä tai käytän ohuempia. Nyt olin epävarma kypsyydestä ja vedin ne suikaleiksi. Eipä se tietysti makuun vaikuttanut, mutta esillepano olisi ollut herkullisempi kokonaisilla fileillä.


Lounaan jälkeen ajelimme äitini kanssa Helsinkiin tyttäreni maisterikakuille. Kakut olivat Kakkugalleriasta ja kuten kuvista arvata saattaa, erittäin herkullisia. Nam! Ihana sunnuntai!!!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti