maanantai 15. syyskuuta 2014

Maukasta sapuskaa väreillä ja ilman.......


Houkuttelin ystäväni mökille ruualla. Tai ehkä hän olisi muutenkin tullut, mutta häpeilemättömästi maalailin hänelle ruokakuvia tulopäätöstä vauhdittamaan.......Tai ehkä aurinkoisella sieniretkelläkin oli oma vaikutuksensa, niin tai näin, tuli kuitenkin jälleen vietettyä mukavan leppoisa syyskuinen viikonloppu mökkimaisemissa.

Katuruoka on nyt tämän vuoden juttu. Myös Stockmann lähti tähän touhuun mukaan Street Gastro -teemaviikolla. Olivat sitten Keskuskadulle parkkeeranneet pari "ruokarekkaa", joista nappasin eräänä iltapäivänä myöhäiseksi lounaaksi lammasmakkararieskan. Ja se makkara oli niin taivaallista, että ajattelin kokeilla samaa mökkiolosuhteissa.

Lammasmakkararieska
Ohje: Stockmann
4 annosta

4 rieskaa
4 Harjun makkaratehtaan sitruunaista lammasmakkaraa
tsatsikia -> ohje ohessa
marinoitua punasipulia -> ohje ohessa
salaatinlehti
mintunlehtiä



Tuoremakkaroiden kypsentämisessä on omat niksinsä, koska makkaramassa todellakin on raakaa, vaatii kypsentäminen matalaa lämpötilaa, aikaa ja malttia.



Marinoitu punasipuli

2 punasipulia
1 rkl oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa
1½ rkl sokeria
suolaa
pippuria

Suikaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita oliiviöljy. punaviinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Lisää sipulit ja anna marinoitua 1-2 tuntia.




Tsatsiki

½-1 kurkku
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl hunajaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria


Puolita kurkku pituussuunnassa ja koverra siemenet pois lusikalla.


Raasta karkealla terällä ja valuta siivilässä. Sekoita jogurtti, raastettu valkosipulinkynsi, hunaja, suola ja mustapippuri keskenään. Lisää kurkku ja tarkista maku.

Itselläni oli keväällä Kainuusta tuliaisiksi tuotuja perunarieskoja pakkasessa. Otin ne käyttöön ja lämmitin kevyesti niitä muurikalla, makkaran kypsennyksen jälkilämmössä. Sitten keskelle rieskaa salaatinlehti, siihen päälle makkara ja viimeistely punasipulilla, tsatsikilla ja mintunlehdillä. Ja kyllä maistui! Oikein täydellinen ulkoilmaruoka mökkiolosuhteissa.


Eli tämä oli se värikäs ja maukas ruoka. Siirrytään sitten niin ikään maukkaaseen, mutta tylsän värittömään iltaruokaan....... Siis ihan oma vikani, koska vaihdoin alkuperäisen ohjeen vähänkin väriä tuoneet raaka-aineet värittömään sienilisukkeeseen....... Mutta maku oli hyvä, se riittäköön tämän ohjeen julkaisuun.


Paistettu kuha
Glorian Ruoka&Viini 6/2014
4 annosta

600-800 g kuhafileitä (tai muuta valkoista kalaa)
1 tl suolaa
50 g voita
mustapippuria myllystä
(kermaa tai valkoviiniä)

Kuivaa kalafileet ja mausta ne molemminpuolin suolalla. Kuumenna voi pannussa ja paista kalat kullanruskeiksi, 2-3 min./puoli. Rouhi kuuman fileen päälle hieman mustapippuria. Mikäli haluat, voit huuhtaista pannun tilkalla kermaa tai valkoviiniä, jolloin saat paistoliemestä kalalle kastikkeen.

Aika mielenkiintoista oli kokata ja kuvata ulkona pimeässä, taskulampun valossa......

Nopea latva-artisokkapyree
Glorian Ruoka&Viini 6/2014
4 annosta

1 tlk (á 390 g) suolaveteen säilöttyjä latva-artisokansydämiä
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
½ tl hienoa merisuolaa

Valuta latva-artisokansydämet. Laita ne yhdessä muiden ainesten kanssa monitoimikoneeseen ja soseuta, kunnes seos on tasaista pyreetä. Juuri ennen tarjoilua lämmitä pyree kattilassa varovasti haaleaksi tai lämpimäksi.



Eli pyreen tein kotona valmiiksi ja vain lämmitin mökillä. Latva-artisokat olivat yllättävän suolaisia (suolaveteen säilöttyjä kun olivat), että välttämättä tämä ei olisi vaatinut suolan lisäämistä lainkaan. Kannattaa vähän maistella.


Ja todellakin värittömyys viimeisteltiin sienimuhennoksella. Olisihan tästä vaikka rucolalla ja tomaateilla saanut visuaalisesti näyttävämmän, mutta sillä nyt mentiin, mitä oli tarjolla. Eikä toisaalta mikään, missä on herkkutatteja ja kantarelleja voi olla ihan huonokaan valinta.......


Aamiaiseksi syötiin loput rieskat ja makkarat, mutta tässä kohdin sisäinen keittiöfilosofi sanoisi, että tuoremakkara on kuin entinen parisuhde, se ei uudelleen lämmittämällä parane. Nauti siis makkarat ja rakkaudet tuoreina!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti