maanantai 12. toukokuuta 2014

Routapaistia ja parit fonduet Hirvensalmen maisemissa


Kuten useaan otteeseen on käynyt ilmi, on minulla lukuisa joukko ystäviä, jotka tekevät eri kokoonpanoilla eri asioita, kuten esim. sienestävät, reissailevat, kokkailevat, maistelevat viinejä jne. Hirvensalmella käydään perinteisesti aina syksyllä sieniretkiteemalla, klik. Nyt lähdimme pienemmällä kokoonpanolla poikkeuksellisesti kevätretkelle, ilman mitään sienestyspaineita! Hämmentävän samalla kaavalla tämäkin retki kuitenkin sujui.....


Eli menu suunnitellaan etukäteen, Heinolan Heilassa poiketaan ostoksilla, syödään lihikset parkkipaikalla, Hirvensalmen S-Marketissa täydennetään, Nesteen (=Sataman Herkku) terassilla otetaan yhdet ja tehdään lotto. Näin se menee, oli kevät tai syksy :)

Sataman Herkun terassilla
Koko ruokasuunnitelma sai alkunsa siitä, että ystäväni pakastimeen oli päätynyt muutama peurapaisti. Päätin, että nyt kokeillaan routapaistia, jonka valmistamista olen suunnitellut jo pitkään. Routapaisti vaatii pitkän valmisteluajan, joten ensimmäisenä iltana nautimme fondueherkkuja.


Olimme pakanneet autoon fonduepatoja kaksin kappalein, joten pystyimme valmistamaan sekä juusto- että lihafonduet. Aloitetaan niistä!

Juustofondue

500 g erilaisia vahvoja juustoja, vaikkapa kolmea erilaista 
(meillä oli Viinitarhurin juustoa, mustaleima emmentalia sekä sinihomejuustoa)
valkosipulin kynsiä
2 dl kuivaa valkoviiniä

Ohjeeseen kuuluu vielä lisäksi jauhettua muskottipähkinää ½ tl, mutta näin eksoottista maustetta ei Hirvensalman S-Marketin valikoimiin kuulunut. Suurimmassa osassa juustofondue-ohjeita kehotetaan myös lisäämään seokseen tilkka Kirschiä (kirsikkalikööriä), sitäkään meillä ei ollut.

Hierotaan padan sisus valkosipulilla ja sulatellaan raastetut juustot pikkuhiljaa koko ajan sekoitellen valkoviiniin. Tämä kannattaa tehdä liedellä, sujuu nopeammin.

Muutamassa ohjeessa myös neuvottiin tekemään ohratärkkelyssuuruste, sillä se pitää fonduen rakenteen sileänä. Emme tehneet sitä, mutta jos haluat tehdä niin 3 rkl ohratärkkelystä sekoitetaan kylmään veteen ja sitten kaadetaan se kiehuvaan viiniin ja aloitetaan juustojen sulatus.


Lihafondue

1 laakerinlehti tai rosmariinin oksa
1 valkosipulin kynsi
öljyä tai lihalientä, joka maustetaan punaviinillä
suolaa
pippuria

Lihana meillä oli sekä naudan että possun sisäfileetä kuutioina. Teimme lihaliemen häränlihafondista ja maustoimme liemen punaviinillä. Tämäkin liemi kuumennettiin liedellä ja vasta sitten siirrettiin pata pöytään.


Dippailuun olimme varanneet leivän ja lihojen lisäksi parsa- ja kukkakaalin kukintoja, kirsikkatomaatteja ja herkkusieniä. Lihan kastikkeeksi tehtiin kermaviilidippi.





Tarkkaan kaikki tuli syötyä, vielä tämä viimeiseksi jäänyt rasvainen juustokönttikin löysi tiensä vatsan täytteeksi.

Juustofonduen kaveriksi sopii hyvin Steinschaden Gruner Veltliner Riede Stein -valkoviini Itävallasta (9,90 €). Sieltä alppimaisemistahan ruokakin on lähtöisin. Viini on kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, hennon päärynäinen, mausteinen ja mineraalinen. Tämä viini on mielestäni myös oikein oiva rapuviini.


Ja sitten se routapaisti. Sen valmistaminen on aivan äärettömän helppoa ja onnistuu taatusti kokemattomammaltakin kokkailijalta. Voit käyttää tähän yhtälailla hirven kuin naudan paistiakin, meillä siis peuraa.


Jäiset paistit laitetaan maustamattomina uuniritilälle ja sitten 75 asteiseen uuniin, kunnes paistin sisälämpötila on 65-70 astetta. Me sähläsimme paistomittarin kanssa, mutta paistoaika oli yön yli noin 12 tuntia. Yöksi pudotimme uunin lämpötilaa noin 50 asteeseen. Hyvää tuli!

Kiehauta seuraavaksi makuliemen aineet keskenään ja anna liemen kylmetä yön yli paistin muhiessa uunissa.

Mausteliemi 1,2 kg:lle lihaa
1 litra vettä
1 dl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl kokonaisia mustapippureita
5-6 rouhittua katajanmarjaa
1 laakerinlehti murenneltuna
(timjamia, rosmariinia, tilkka konjakkia)

Kutsuimme näitä muumion maksoiksi......

Lihakönttien ulkonäkö ei juurikaan paistamisen myötä muuttunut, riistasta kun on kyse, niin väritys pysyi hyvin tummana ja jopa raa'an näköisenä. Seuraavaksi lämpimät paistit laitetaan mausteliemeen maustumaan noin 5 tunniksi. Paisteja käännellään muutamaan kertaan maustumisen aikana. Me laitoimme paistit maakellariin ja haimme lihat huoneen lämpöön muutama tunti ennen tarjoilua.

Paistit viipaloitiin ja tarjottiin huoneenlämpöisinä, lisukkeena lämmin papucassoulet, johon tarvitset seuraavia aineksia:

Kastike
1 l lihalientä
2 dl Wyndham Estate BIN 555 Shiraz -punaviiniä
 (tai ihan mitä vaan täyteläistä punkkua)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl tuoretta timjamia
1 dl tuoretta rosmariinia
2 laakerinlehteä
sherryetikkaa
suolaa
sokeria

Papucassoulet
300 g keitettyjä papuja, esim. valko- tai mustapapuja 
(joita emme löytäneet, vaan käytimme ruskeita papuja)
1 dl tuoreita herneitä 
(tässä tapauksessa kuitenkin pakastettuja)
50 g voita
suolaa
mustapippuria


Kuullota pilkottua sipulia kymmenisen minuuttia. Lisää punaviini ja anna kiehua voimakkaasti 10 minuuttia. Lisää lihaliemi, keitä vielä 20 minuuttia. Ohjeen mukaan tässä vaiheessa kastikepohja siivilöidään, mutta me emme sitä tehneet. Lisää yrtit ja hauduta kastiketta vielä vartti. Aivan lopuksi lisätään maun mukaan suolaa, sokeria ja sherryetikkaa (jota meillä ei ollut).


Lämmitä pavut kastikkeessa ja lisää lopuksi voi ja herneet.


Resepti on alunperin Alex Nurmen Viini -lehdelle laatima ja karitsankareelle tarkoitettu. Uskon, että kokeilen tätä jossain vaiheessa uudelleen nimenomaan karitsan kanssa. Tällä kerralla hivenen ylimaustoimme kastiketta Tannisen savustetulla kastikkeella (Heilasta), joka olikin sitten yllättävän tulista ainakin omaan makuuni. Mutta tulipa kokeiltua!


Lauantai-aamu aloitettiin todellisella luxusaamiaisella. Itse tehtyä pataleipää, parsaa, uunissa paistettua ilmakuivattua kinkkua (Heilasta), hollandaisekastiketta ja uppomuna. Ja mimosat juomana, tietenkin.


Hyväksi todettu hollandaisekastikeresepti on löytynyt Glorian sivuilta. Tässä siihen ainekset:

½ dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 kananmunan keltuaista
200 g (kirkastettua) voita
2 rkl sitruunamehua
merisuolaa

Vastoin ohjeen neuvoja, emme tehneet kastiketta vesihauteessa, vaan kattilassa, emmekä myöskään siiviöineet sitä. Eli sekoita vesi, etikka ja keltuaiset kattilassa. Kypsennä seosta noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Ota kattila liedeltä, lisää sulatettu voi ohuena nauhana edelleen koko ajan sekoittaen, viimeistele sitruunamehulla ja suolalla.

Ja kuten aina Hirvensalmella, tälläkin reissulla käveltiin luontopolkua pitkin kylille.








Ja kuten aina Hirvensalmella, lauantain lounas syödään Sataman Herkussa ja se on pizzaa. Aurinko helli meitä tämän huhtikuisen viikonlopun aikana, oli lämmintä kuin kesällä konsanaan. Aivan mahtava viikonloppu jälleen kerran hyvien ystävien kanssa. Kiitos siitä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti