sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Terapeuttiset tahmapullat

Usein aloitan jo maanantaista miettimään, että mitä uutta ruokaa kokeilisin seuraavana viikonloppuna. Kokkailut pääsääntöisesti osuvat viikonloppuihin, kun viikot taas kuluvat työn parissa. Kalenteri on muutenkin viime viikkoina täyttynyt monenlaisesta menosta ja tekemisestä, eikä kotoiluun oikein ole aika riittänyt edes vapaalla. Nytkin tämä hetken kotoilu tapahtuu töölöilyn välipäivänä. (Töölöilyn tarkemman määritelmän löydät täältä ja uusi tarina on tulossa!) Mutta ei hätää, vuorokaudessa on monta tuntia!

Lihapullat ovat pyörineet mielessä jo tovin. Muutaman kerran olen Akateemisessa kirjakaupassa katsellut sillä silmällä Mikko Takalan Lihapulla -kirjaakin ajatellen, että eihän Master Chef -tuomarin antamat ohjeet voi olla muuta kuin täydellisiä! Ehkä Happyhamster vielä hoitaa tämän kirjan hyllyyni......

Mutta Jenni Häyrisen (Liemessä -bloggaaja) Katukeittiö -parempaa roskaruokaa löytyy ja sieltä silmiini tarttuivat tahmaiset aasialaiset lihapullat. Oikeastaan se oli tuo seesamiöljy, joka pysäytti. Se vaan on niiiiiin hyvä.......

Ja mikä ihana valo! KEVÄT!!!!!!
Aasialaiset lihapullat ja tahmakastike

Lihapullataikina
500 g rasvaista jauhelihaa
1 dl leivänmuruja tai 2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
ripaus jauhettua inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
tuoretta korianteria

Tahmakastike
1 dl hoisin-kastiketta
0,4 dl riisiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
1 tl jauhettua inkivääriä

Koristeeksi
paahdettuja seesaminsiemeniä
kevätsipulia

Jauhelihaa tulee melko harvoin käytettyä ja kovasti siellä Prisman pakatun lihan äärellä mietin, että mitä tarkoittaa rasvainen jauheliha..... Possulinjalle en lähtenyt, joten otin sitten naudan jauhelihaa, jossa rasvaa on 17%. Toinen kompastuskivi tässä meidän pikkukaupungissa oli sitten hoisin-kastike. Hoisin-kastike on ruskea, paksu kiinalainen maustekastike, joka valmistetaan soijasta ja erilaisista mausteista. En ole paikallisten supermarkettien kastikehyllyjä kai koskaan käynyt läpi sellaisella hartaudella, mitä nyt. Mutta kärsivällisyys, autolla ajelu ja kaupan vaihto palkittiin eli purkki löytyi. Tosin olen nyt päättänyt, että seuraavalla kerralla tämä Martta valmistaa kastikkeen itse. Siitä sitten myöhemmin.......

Lihapullataikinan valmistus on varsin yksinkertaista. Kaikki ainekset kulhoon ja sitten alkaa se terapeuttinen osuus, kun pääsee upottamaan kätensä seokseen. Parhaan lopputuloksen saat, kun jätät koneet ja kapustat sikseen ja ihan itse omin käsin puristelet ja vaivaat ainekset sekaisin. Näin se vaan on. Anna taikina levätä hetki ennen pulliksi pyörittelyä.



Sillä välin valmistat tahmakastikkeen. Se tehdään yhtä yksinkertaisesti, sekoitetaan aineet kulhossa, mitä nyt valkosipulit kuitenkin kuorit ja murskaat ensin.


Lihapullia paistetaan ohjeen mukaan 180 asteisessa uunissa 10 minuuttia, mutta lieneekö uunivanhukseni syytä, että pidensin paistoaikaa viidellä minuutilla.

Raakileet matkalla uuniin
Hieman jäähtyneet pullat pyöritellään kastikkeessa ja koristellaan pilkotulla kevätsipulilla sekä seesaminsiemenillä, joita on paahdettu muutama minuutti kuivalla ja kuumalla pannulla. Sitten vaan syömään! Ajattelin, että nämä sopisivat hyvin vaikka pitaleipien täytteeksi, kivaksi mökkiretkiruuaksi. Huomaa, että kevät tekee tuloaan ja ajatukset ovat vähän väliä mökkimaisemissa! Nyt kuitenkin napostelin näitä huoneenlämpöisinä ystävän kanssa maailmaa parantaen. Siinä pullien toinen terapeuttinen vaikutus :)


1 kommentti: