perjantai 31. tammikuuta 2014

Suloiset maa-artisokat sopaksi


Rakastan maa-artisokkia, mutta en niinkään niiden kuorimista, joten kun silmiini osui helmikuun Gloriasta Hanna ja Alexander Gullichsenin ohje Paahdettu maa-artisokkakeitto á la Rafla (Rafla on Alexander Gullichsenin ravintola Helsingissä, Uudenmaankadulla) ja jääkaapista tätä herkkua pussillinen löytyi, niin eihän tässä enää tarvinnut sen suuremmin miettiä! Alun perin olin hankkinut maa-artisokat toista reseptiä varten, jossa ne myös ensin paahdetaan ja sitten dippaillaan sinappi-jogurttikastikkeeseen, mutta se ruokalaji saa nyt luvan odottaa.


Keittoon tarvitset seuraavia aineksia:

3 rkl voisulaa
600 g maa-artisokkaa huolellisesti pestyinä, 
mutta ei kuorittuna (tämä oli se ratkaiseva pointti)
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
suolaa
1 dl valkoviiniä
8 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
2 rkl voita

Pilko suurimmat maa-artisokat, lohko sipulit ja kääntele vihannekset voisulassa, mausta suolalla ja pistä uunivuokaan. Vuoka uuniin 175 asteeseen puoleksi tunniksi.


Kaada paahdetut vihannekset kattilaan, lisää viini ja kasvislientä sen verran, että vihannekset peittyvät. Keittele puolisen tuntia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Hurauta keitto hienoksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan kerma, kiehauta, mausta suolalla ja valkopippurilla. Lopuksi vatkaa joukkoon voita. Tässä kohdin muuten kehotettiin ottamaan uusi, puhdas kattila, mutta en totellut. Jos keitto on liian sakeaa, niin lisää kermaa tai kasvislientä. Ole alkuvaiheessa varovainen liemen lisäämisen kanssa, ei kannata kerralla hulauttaa kaikkea kattilaan, koska nestettä on paljon helpompi lisätä kuin poistaa. Keittämisen loppuvaiheessa lisäsin nestettä hiukan, koska kaikki oli haihtunut ja uudelleen lisäsin lopussa, mutta silti en saanut kaikkea käytettyä.


Tarjoiluvaiheessa lisäsin keiton pinnalle nokareen smetanaa sekä ripottelin kuivattua karhunlaukkaa. Keiton tekstuuri (hah, yksi vihaamani sana, joka on tarttunut matkaan television ruokaohjelmista) oli ilmeisesti kuorista johtuen jännän rouhea. Erittäin hyvää, joten en jatkossakaan aio rasittaa itseäni turhalla kuorimisella :)


Viiniksi löytyi jääkaapista itävaltalainen luomuvalkkari, Meinklang Grüner Veltliner, jonka hinta on 10,60 €. Tämä kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, viheromenainen, yrttinen ja kevyen mausteinen viini sopii niin äyriäisten, kalan kuin kanankin kaveriksi. Ja myös ihan sellaisenaan. Viini-lehti antaa tälle kolme tähteä, laadukas ja hyvin tehty. Jos pidät rieslingeistä, pidät hyvin suurella todennäköisyydellä myös grüner veltlinereistä. Tämä perustuu hyvin pienen otannan tutkimukseen. Tutkimukseen ovat osallistuneet minä ja siskoni :)

4 kommenttia:

  1. Maa-artisokkakeitto on kenties kaikista keitoista suosikkini. Minäkin kokeilin kerran kuorineen, mutta pakko sanoa, että tykkään enemmän siitä siloisen samenttisesta rakententesta, joka syntyy kuorituista artisokista.

    VastaaPoista
  2. Nyt on myönnettävä, että kasvisliemen kanssa oikaisin eli ihan niistä Knorrin Fond Du Chef -kuutioista sen tein. En siis niistä perinteisistä kovista kuutioista kuitenkaan :)

    VastaaPoista
  3. Jonna, kuorituista tulee ikään kuin hienostuneempi keitto! Mutta kun aina ei jaksa kuoria.......

    VastaaPoista