perjantai 8. marraskuuta 2013

Perjantaipizza (juu juu ja viinivinkit tottakai myös!)

Pakko sanoa jo heti alkuun, että kääääkkkkk, tää on ihan törkeen hyvää!!!!

Marraskuun Pirkka-lehdestä osui silmään erityisesti yksi resepti. Karamellisoitua sipulia ja sinihomejuustoa. Valkoinen pizza. Siis mitä? Pakko kokeilla, ei voi mitään.

Tästä tulee vahvasti mieleen Alsacesta tutuksi tullut tarte flambee. Parin vuoden takaisen viinimatkan tunnelmissa järjestin perhebileet Alsace-teemalla ja tarte flambeeta oli tietenkin tarjolla.

Aitoa ja alkuperäistä Alsacessa, Colmarin kaupungissa
Kotitekoinen jäljitelmä perhebileissä

Mutta nyt siis vähän samoilla fiiliksillä Pirkan ohjeella. Näitä tarvitset:

Pohja
2 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Karamellisoidut sipulit
600 g sipulia
1-2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Täyte
200 g turkkilaista jogurttia
300 g päärynää (1-2 kpl)
125 g sinihomejuustoa

Pinnalle
suolapähkinöitä
tuoretta oreganoa
tummaa balsamietikkakastiketta


Tämä ei ole mitään pikaruokaa, vaan aikaa menee noin tunti. Suurimman osan ajasta vie sipulien karamellisointi. Ja siitä siis aloitetaan. Sipulit suikaloidaan ja kuullotetaan öljyssä muutama minuutti. Sitten lämpö pudotetaan ykköselle ja sipulien annetaan karamellisoitua pannulla ilman kantta noin 20-30 min, aina välillä vähän käännellen. Maustetaan lopuksi suolalla ja pippurilla.


Sitten taikinan tekoon. Lämmitä neste 42 asteiseksi, lisää hiiva, suola ja grahamjauhot. Sekoita tasaiseksi. Vehnäjauhot alustetaan sekaan vähitellen ja loppuvaiheessa lisätään öljy. Kohota taikinaa vartin verran liinalla peitettynä.

Voit tehdä neljä annospizzaa tai pellillisen, kuten minä tein eli jauhotetuin käsin painelin taikinan pellille. Sitten levitetään jogurtti taikinan päälle sekä viipaloidut päärynät, murusteltu juusto ja sipulit.

Tästä se nimi, Valkoinen pizza, varmasti tulee. Ihan albiino :)
Matkalla uuniin
Paistetaan pizzaa 225 asteessa ohjeen mukaan 10-15 minuuttia, mutta minä paistelin lähes tupla-ajan.... Eli kun taikinareunat alkaa ruskistua, niin sitten on valmista.


Valmis pizza viimeistellään rouhituilla suolapähkinöillä, tuoreella oreganolla ja balsamietikkakastikkeella. Ja sitten herkkujen herkku onkin valmis!




Viiniksi oli suositeltu italialaista Sartori Rosso Veronesea, jonka hinta Alkossa on 8,98 €. Italialaisten punaviinien suhteen omaan melkoiset ennakkoluulot, varsinkin tässä hintaluokassa ne tuppaavat olemaan melko mehukattimaisia. Tästä viinistä kuitenkin sanotaan, että se on keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kirsikkainen, kevyen yrttinen ja hennon tamminen, joten ehkäpä sitä voisin jossain kohdin testata. Ja kun viiniraamattuni eli Viini-lehtikin sanoo viinin olevan kolmen tähden arvoinen (laadukas ja hyvin tehty) edullinen ostos, niin onhan se kokeiltava.


Omasta viinihyllystä valitsin pizzalle kaveriksi niin ikään melko edukkaan italiaanon, 9,49 euron Fontella Chiantin, joka myös saa Viini-lehdeltä edellisen kaltaiset arvostelut. Olen hämmentynyt. Ovatko italialaiset viinit muuttuneet vai minä?

Marraskuun Pirkka-lehdestä löysin myös jutun älypuhelimeen ladattavasta kauppalistasovelluksesta. Olen sitä nyt testaillut ja se on niin mahtava! Kurkatkaapa :) Toimi muuten myös Prismassa......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti