tiistai 15. lokakuuta 2013

Pulled pork vol. 2 plus viinivinkki

Pulled pork eli suomalaisittain nyhtöpossu on nyt sananmukaisesti kaikkien huulilla. Ensimmäisestä kokeilustani voit lukea täältä ja silloin olin hivenen pettynyt marinadin maustamiskykyyn, vaikka ruuasta sinällään herkullista tulikin. Vaan nyt on löytynyt kenties täydellinen resepti. Ennen seuraavaa.....

Perhettä ja ystäviä oli tulossa 10 hengen voimalla yhteisen ruokapöydän ääreen, joten lihaakin tarvittiin sitten sen mukainen köntti.

Tämä ohje on noin 2 kilolle possun kassleria:

2 dl fariinisokeria
2 rkl Dijon-sinappia
4 tl savupaprikajauhetta
4 tl suolaa
4 tl mustapippuria
6-8 valkosipulinkynttä (murskattuna)
3 dl tummaa lager-olutta
2 dl valkoviinietikkaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl chipotle-kastiketta 
(mulla oli Sweet Baby Ray´s hunaja chipotlea eli samaa mitä ekalla kerrallakin)
paksun peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä (kuoritaan ja paloitellaan)
2 punaista chiliä (siemenet pois, isoiksi paloiksi)
ruukullinen tuoretta timjamia

Kaikki ainekset vaan kulhossa sekaisin, sitten lihaköntti muovipussiin ja liemi päälle. Yöksi jääkaappiin. Aina välillä voit vähän käännellä ja puristella muovipussia, että marinadi varmasti levittyy köntin jokaiselle kantille.


Sitten liha pois jääkaapista noin tuntia ennen paistamisen aloittamista, suolaa ja mustapippuria vielä pintaan, osa marinadista vuoan pohjalle, liha päälle, uunin lämpötilaksi 130 astetta, lihamittari kiinni ja tavoitteeksi lihalle 93 asteen lämpötila. Tällä isohkolla biitillä se tarkoitti lähes yhdeksää tuntia!!!!! Noh, siinä välissä käytiin mökillä nostamassa laituri ja laittamassa paikka muutenkin talviteloille. Käytiin kaupassa, kokkailtiin muitakin ruokia. Jopa imuroitiin. Ruoka valmistui lähestulkoon itsekseen, mitä nyt välillä liemellä valeltiin!

Kun liha oli saavuttanut halutun lämpötilan, käärittiin se folioon noin puoleksi tunniksi vetäytymään. Sitten revittiin riekaleiksi, heitettiin paistinpannulle ja sekaan vielä siivilöityä paistolientä ja chipotle-kastiketta. Aivan tajunnan räjäyttävän taivaallista! Tälläkin kertaa teimme burgereita ja menestys oli taattu.


Tyttäreni innostamana (tai paremminkin vaatimuksesta) teimme myös coleslaw-salaatin itse. Ja siihen nähden, että lähtökohtaisesti inhoan sekä kaalia että porkkanaa, niin tästä tuli kyllä oikein hyvää!

Coleslaw-salaattiin tarvitset:
1/4 varhais-/kesä-/valko- tai millä ikinä nimellä tätä kaalia kutsutaankaan
4 porkkanaa
5 rkl majoneesia
½ dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria

Vihannesosasto pieneksi raasteeksi monitoimikoneella -> kulhoon -> majoneesi ja loput aineet sekaan ja siinä se on. Me teimme tuon annoksen tuplana, mikä tarkoitti sitä, että söimme sitä vielä kahtena päivänä aamiaisella sekä tungimme jämähampurilaisiin. Plus että pakkasin tyttärille kolme pakasterasiallista mukaan ja vieläkin sitä on jääkaapissa. Eli yksinkertainen annos riittää suuremmallekin porukalle.
Ja jotta marttasädekehäni loistaisi koko pienen kaupunkimme yllä, niin kerronpa vielä, että loput siivilöidystä paisto-/marinadiliemestä pakastin jääpalarasioissa ja niinpä minulla on aivan omatekemiä lihaliemikuutioita!


Viinivinkki tuli sisareltani maistiaispullojen muodossa. Château Pech-Latt on keskitäyteläinen, keskitanniininen, tummakirsikkainen, karpaloinen, kevyen yrttinen, hennon tamminen punaviini. Tätä viiniä on helsinkiläisen Michelin -tähditetyn ravintola Olon viiniasiantuntija suositellut nimenomaan ylikypsälle possulle. Ja täytyy sanoa, että kyllä maistui! Viini-lehtikin antaa tälle kolme tähteä eli laadukas ja hyvin tehty viini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti