Eli lyhyesti. Risottoriisin sisällä on pieni helmi, joka sisältää jauhomaista tärkkelystä ja se taas on erilaista kuin pintakerroksen tärkkelys. Riisiä keitettäessä pintakerroksen tärkkelys liukenee veteen ja ytimen tärkkelys imee nestettä ja turpoaa. Italialainen risottoriisi on ainoa riisi, joka kykenee sekä imemään suuren määrän nestettä, että vapauttamaan tärkkelystä hämmennettäessä ja silti säilyttämään jyvän rakenteen liisteröitymättä. Amen.
Perjantain kokkailusuunnitelma vain vahvistui, kun uudessa Koti & Keittiö -lehdessä oli risotto-ohje, jonka ohi en vain päässyt. Herkkutatti-brierisotto.
Eikun kauppaan. Ja nimenomaan Stockan Herkkuun, koska uskoin, että sieltä löytäisin kotikaupungin Prismaa varmemmin carnaroli-riisiä. Ostin sitten sitä, sekä myös arborio-riiisiä myöhempiä tarpeita silmällä pitäen.
Risoton perusohje
neljälle
1 pieni salottisipuli
350 g eli n. 4 dl carnaroli-, arborio- tai vialone-riisiä (tätä kolmatta ei Stockallakaan näkynyt)
½ dl oliiviöljyä
½ dl valkoviiniä (voi myös käyttää kuohu- tai punaviiniä)
n. litra kuumaa liha- tai kasvislientä
n. 1 dl vastaraastettua parmesaania
3 rkl voita
½ dl hienonnettuja yrttejä
musta- tai valkopippuria
suolaa tarvittaessa
Lisäksi tarvitset:
300 g tatteja
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
150 g briejuustoa
Itse käytin kasvislientä ja viininä punaviiniä, jota myös tarjosin vieraille risoton kyytipoikana. Argentiinalainen Canale Don Humbero Merlot Pinot Noir 2012 maksaa Alkossa vaatimattomat 7,98 euroa, mutta Koti ja Keittiön viinipalstalla tämä luokiteltiin löydöksi. Ja erityisesti tälle risotolle sopivaksi.
Makuja ja mielipiteitä on monia ja niinpä Viini-lehti tylyttää tämän saman viinin yhden tähden helpoksi arkiviiniksi, joka on liian kallis laatuunsa nähden.
Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että viini toimi risoton kanssa, mutta ei sovellu pelkältään nautiskeluun.
Kannattaa maistaa ja muodostaa oma mielipide!
Viipaloi purjo ja kuullota viipaleita hetki öljyssä, keskilämmöllä. Lisää riisi ja kuullota se. Sitten sekoita mukaan viini, anna imeytyä riisiin. Jatka lisäämällä liha- tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan. ÄLÄKÄ HETKEKSIKÄÄN LOPETA SEKOITTAMISTA!!!!!! Lisää uusi kauhallinen, aina kun edellinen on imeytynyt. Aikaa tähän menee parikymmentä minuuttia.
Lehtipersiljaa ja timjamia |
Herkkutatteja |
Kolatun Vuohijuustolan lehmänmaitobrie Valma |
Helppoa ja hyvää! Perusohjetta muuntelemalla saat helposti erilaisia makuvaihtoehtoja. Tyttäreni inspiroitui myös risotosta kuultuaan kokkailustani ja hän lisäsi kypsään risottopohjaan avokadoa ja jättiravun pyrstöjä. Maukkaalta näytti kuvassa ja kuulemma myös maistui! Keväsin olen usein tehnyt korvasieni-parsarisottoa. Nam. Siitä vaan kokeilemaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti