sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Pitkäperjantai pääsiäiskaupungissa

Meidän perheessä on tapana muutaman kerran vuodessa järjestää hyvän ruuan perhebileitä. Pitkänä perjantaina kokoonnuimme meille ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä sisareni perheen luo. Aivan kaikki eivät paikalle päässeet, mutta 9 henkeä kolmessa sukupolvessa istahti nauttimaan niin ruuasta kuin perheen seurastakin molempina päivinä.

Jäätävästä ilmasta ja pihaa peittävästä paksusta hangesta huolimatta auringonpaiste toi keittiöön selkeän kevättunnelman. Varsinkin kun työpöytä vielä mukavasti vihersi yrttien, limen ja mangon väreissä.





Menun olin päättänyt jo aikapäiviä sitten. Siitä kuuluisasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, jota olen jo muutaman kerran siteerannut.

Karitsa ja lammashan kuuluvat perinteisesti pääsiäispöytään, niin myös tänä vuonna meilläkin. Mieleeni tuli, että lapsuudenkodissani ei lammasta tarjottu koskaan. Johtuu varmaan siitä, että isän metsästysharrastuksen vuoksi olemme syöneet hyvin paljon riistaa; hirveä ja peuraa, jos jonkinmoisessa muodossa. Taisimme siis syödä hirvipaistia myös pääsiäispöydässäkin!

Perhepäivälliset aloitettin toivottamalla vieraat tervetulleiksi samppanjalasillisilla, joiden seuraksi jo ennen pöytään siirtymistä nauttiin Viini-lehden (nr 2/2013) ohjeen mukaan valmistetut gorgonzolabruschettat.









Mutta mikään kokkailu ei käynnisty ilman kokkailujuomaa. Tosin tätä en välttämättä suosittele kenellekään :)








Gorgonzolabruschettat

1 patonki
4 rkl oliiviöljyä
200 g jumbo herkkusieniä
1 dl Marsala-viiniä (makeaa eli dolce)
50 g saksanpähkinöitä
100 g gorgonzolajuustoa
1 rkl voita
nippu tuoretta timjamia
nippu lehtipersiljaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Ohjeesta vaihdon ensimmäiseksi kaupan herkkusienet itsepoimittuihin herkkutatteihin. Herkkutatteja aina säästelen ja säästelen, koska ikinä ei voi tietää seuraavasta sienivuodesta, mutta nyt niitä on säilössä niin paljon, että niillä voi hemmotella tärkeimpiä ruokavieraita vähän useamminkin.

Sienet paloitellaan ja paistetaan öljyssä n. 5 min. Lisää marsala, silputtu timjami, suola ja pippuri. Hauduta pannulla, kunnes viini hieman sakenee. Lopuksi lisätään voi, rouhitut saksanpähkinät sekä silputtu lehtipersilja. Lopulta täytteestä tulee melko "tönkköä". Viipaloi patonki, sudi viipaleille oliiviöljyä (tai kotimaista rypsiöljyä, joka on todella hyvää). Levitä täyte leiville ja murustele päälle gorgonzola. Sitten 170 asteiseen uuniin n. 5 minuutiksi tai kunnes juusto hieman sulanut.



Hei, tämä oli aivan mielettömän hyvää! Ja aivan varmasti valmistan tätä uudelleen, varsinkin kun Marsala-viinin desin tarvetta varten jouduin ostamaan ison pullon :) Siskon kanssa maistettiin Marsalaa kokkailuvaiheessa ja vakuutuimme siitä, että tämähän on selkeä ehtoollisviini!



Keittiö oli välillä melkoisen kaaoksen vallassa, mutta sehän kuuluu tietysti asiaan....... Monta rautaa tulessa tai paremminkin monta pannua liedellä.....





Alkuruuaksi valikoitui sitten lopulta sienicappuccino, josta onkin ohje jo aikaisemmin täällä blogissani. Kuvia voi silti aina laittaa.... Sieninä jälleen itsekerättyjä herkkutatteja.



Pääruuaksi siis karitsaa. Pistaaseilla ja yrteillä täytettyä karitsanfileerullaa ja feta-orzoa plus paahdettuja kirsikkatomaatteja. Nämä kaikki siis sieltä Gloriasta.

Orzo sai aikaan facebook-sivullani vilkasta keskustelua, sillä eihän kukaan tiennyt, että mitä se on. En minäkään ennen tätä ohjetta! Kyseessä on jyväpasta, joka siis näyttää riisiltä tai jyviltä, mutta on siis pastaa. Eikä sen löytyminen ollut ihan yksinkertaista, koska työkiireistä johtuen en Helsingin päässä vaan yksinkertaisesti ehtinyt kauppaan. Mutta paikallinen CityMarketpa yllätti, sieltä sitä löytyi, tosin pussissa, jossa kaikki tekstit olivat kreikaksi..... Toinen haasteellinen ainesosa oli kuoritut pistaasipähkinät. Lopulta niitä löytyi Prismasta, luomuna ja sikahintaisina, mutta löytyipä kuitenkin. Ja miksikö sitten eivät kuorimattomat kelvanneet? No, kuorimisessa on oma hommansa ja toisaalta kuorimattomat ovat aina suolattuja, enkä halunnut niitä siksikään.

Lammasrullat
 kuudelle hengelle

6 lampaan/karitsan ulkofileetä
2 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
2 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
3 rkl huoneenlämpöistä voita
1 tl (sormi)suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Fileet otetaan huoneenlämpöön viimeistään 30 min ennen ruuanvalmistusta. Ja sitten tehdään täyte. Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan pehmeäksi paistinpannulla öljyssä. Siirretään sipuli kulhoon ja sekoitetaan joukkoon pähkinät, persilja ja voi.


Fileisiin viilletään pituussuunnassa syvä viilto niin, että saat avattua fileet levyksi. Fileet asetellaan noin sentin verran päällekkäin ja ainakin minä niitä vähän nuijin, niin pystyin käsittelemään niitä paremmin. Yritin tehdä neljän fileen levyä, mutta eipä se onnistunut, joten kaksi fileetä per rulla on sopiva. Mausta fileet suolalla ja pippurilla, levitä sitten täyte levylle. Rullaa kääretortun tapaan ja sido kiinni paistinnarulla tai cocktailtikuilla.




Virkkuukoukusta on moneen. Ihan Niksi-Pirkka -ainesta tämä vinkki :)

Ja vähänkös olin ylpeä, kun sain sidottua näin hienot rullat! Vaikkakin vähän virkkausmeiningillä, kun ei sidontatekniikka ollut ihan hallinnassa. Perheen ei-lihaa-kiitos-syöjälle teimme kuharullat samalla täytteellä.


Fileerulliin paistettiin ensin pinta kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa ja sitten ne tyrkättiin vuoassa paistomittarin kera 150 asteiseen uuniin. Otin rullat uunista pois, kun lämpötila oli 60 astetta (ohjeen mukaan 58 on sopivan rosee, mutta roseen puolella oltiin pari astetta lämpimämmälläkin). Aikaa menee noin puolisen tuntia.



Paahdettuja tomaatteja varten tarvitset:
200 g kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
½ tl (sormi)suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Laitoimme tomaatit ja mausteet kulhoon, pyöräyteltiin muutama kerta ja sitten uuniin noin vartiksi fileerullien kanssa.


Ja sitten se kuuluisa orzo. Tähän lisukkeeksi sopivaan annokseen tarvitset:

2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
2½ dl orzoa tai muuta pientä kuviopastaa
4½ dl kasvis- tai lihalientä
½ dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
½ tl mustapippuria myllystä
100 g murustettua fetaa
(1 dl viipaloituja kivettömiä kalamataoliiveja)

Orzo valmistetaan vähän kuin risotto. Ensin sipulisilppu kuullotetaan öljyssä, lisätään orzo ja paistellaan minuutin verran koko ajan käännellen. Lisätään liemi ja peitetään kannella. Kypsennetään kymmenisen minuuttia. Maustetaan ja lisätään feta. Sillä siisti. Ei ollut vaikeeta.


Jälkiruuaksi tein jo Lastenjuhlilla testatut lime possetit. Ohje löytyy täältä.


Viineistä voisin kertoa sen verran, että työkaverini suosituksesta hain lampaalle KREIKKALAISEN punaviinin, Tsantali Nemea Réserven, jonka hinta on 10,07 euroa. Kera kerrostalon kokoisen ennakkoluulon hain kyseistä viiniä paikallisesta alkoholimyymälästä pullollisen ja yllätyin! Viini todella natsasi karitsan kanssa. Ehkä juuri siitä syystä, että karitsan lisäksi ruuassa maistui sekä yrtit että lisukkeen feta ja oliivit. Sieltähän ne kaikki ovat samalta suunnalta. Mutta koska siis olin varustettu suurella ennakkoluulolla, niin pelasin myös varman päälle hankkimalla lisäksi kestosuosikkiani, Miss Harrya (13,99 e).

Siskon luona pääsiäispäivänä kaksi asiaa nousi ylitse muiden. Toinen oli yrttinen kotijuustosalaatti ja toinen siemen-jogurttileipä. Reseptit löytyivät Koti ja Keittiö -lehden numerosta 4/2013.


Yrttijuusto, ohjeella valmistuu yksi kotijuusto

3 l täysmaitoa
1 l (rasvaista) talouspiimää
2 munaa
1½ tl suolaa
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
3 rkl tuoretta basilikaa tai oreganoa hienonnettuna
3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuumenna maito lähes kiehuvaksi. Riko munat kulhoon, lisää piimä, sekoita. Nosta kattila liedeltä ja sekoita muna-piimäseos kuuman maidon joukkoon. Nyt maito juoksettuu eli juustomassa ja hera alkavat erottua. Vuoraa juustomuotti tai tiheä siivilä kostutetulla sideharsolla ja aseta valutusastian päälle. Nostele juustomassa reikäkauhalla muottiin. Ripottele väliin suolaa, valkosipulia ja yrttejä. Kääntele sideharso juuston päälle tiiviisti ja laita muotin päälle kansi tai paino. Siirrä juusto kylmään ja valuta yön yli. Kumoa valmis juusto muotista ja leikkaa viipaleiksi.

Ja alkupalasalaatiksi juusto muuntuu siten, että lautaselle asetellaan yrttijuuston kaveriksi rucolaa, basilikanlehtiä ja uunikuivattuja tomaatteja. Päälle pirskotellaan oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa sekä ripotellaan mausteista leipämuruseosta, sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria.

Kevyesti uunikuivatut tomaatit valmistuvat puolittamalla 500 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja, jotka laitetaan pellille. Ripotellaan suolaa ja mustapippuria päälle ja lykätään 150 asteiseen uuniin noin tunniksi.

Mausteiseen leipämuruseokseen tarvitset:

2-3 viipaletta vaaleaa leipää
1-2 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
noin 10 basilikanlehteä
1 kuivattu chili
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä

Leipäviipaleet, valkosipulit ja mausteet nakataan monitoimikoneeseen ja hurautetaan karkean murumaiseksi seokseksi. Lisätään oliiviöljy. Sitten seosta paahdetaan pannulla muutama minuuttia, kunnes se saa vähän väriä ja muuttuu rapeaksi.

Eli melkoisesti eri työvaiheita, mutta kuten kuvasta näkyy, annos oli ihanan näköinen ja myös maistui juuri siltä, miltä näytti.


Leipä sitten oli siskon miehen taidonnäyte. Yhteen leipään tarvitset:

2½ dl maustamatonta jogurttia
25 g hiivaa
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
2 dl sämpyläjauhoja
n 3 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
n ½ dl siemensekoitusta (kesäkurpitsan-, pinjan-, auringonkukan- ja meloninsiemeniä tai ihan mitä siemeniä nyt vaan sattuu käsillä olemaan)

Pinnalle tarvitset maitoa ja lisää siemeniä

Ensin jogurtti lämmitetään mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuotetaan hiiva sekaan. Lisää suola ja hunaja sekä jauho erissä taikinaan. Lisää öljy ja alusta tasaiseksi. Anna kohota 30-45 min. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, ripottele päälle siemeniä ja kääri löysälle rullalle. Siirrä leipä pellille ja anna kohota hetki. Voitele maidolla ja ripottele siemeniä koristeeksi. Sitten 200 asteisessa uunissa 35-30 min. Namskis!

Nyt on sitten pääsiäinen käsitelty. Mitähän seuraavaksi? Olen kuitenkin viime viikolla hankkinut sekä pastakoneen että NELJÄ uutta ruokakirjaa. Näiden lisäksi postilaatikkoon on kolahtanut uudet numerot sekä Viini-lehdestä että Gloria Ruoka&Viinistä. Ja Hulluilta Päiviltä lähti mukaan Ellen Vin&Mat. Näyttää siltä, että lähiviikot kuluvat hyvän ruuan merkeissä. Edelleen. Eikä siivousinnosta tietoakaan........

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti